21.04.2015 07:04

Бавната Темида струва по 100 бона на месец

Видян 624 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приблизително по 100 000 лв. на месец струва на държавния бюджет бавното правосъдие у нас. Това става ясно от проект на Постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство. Средствата, които се очаква да бъдат одобрени на някое от следващите заседания на правителството, са за изплатените обезщетения по сключени споразумение относно нарушени права за разглеждане и решаване на делата в разумен срок по граждански, административни и наказателни производства. Само за първото тримесечие на 2015 г.

 


Министерство на правосъдието вече е изплатило обезщетения в размер на 276 320 лв. Сумата е значителна на фона на изплатените през 2014 г. - 620 374 лв. за обезщетения по споразумение за бавно правосъдие. Очакванията са в следващите години средствата, които държавата плаща за бавно правосъдие да продължат да растат, но това ще е за сметка на намаляване на осъдителните решения пред съда в Страсбург, разходите по които отново са за сметка на бюджета.


 


Преди месец от Министерство на правосъдието съобщиха, че България вече е извън 10-те държави, срещу които се постановяват най-много осъдителни решения. В голяма степен това се дължи на сключваните споразумения на местно ниво. За забавено дело по вина на съдия, прокурор или следовател вече се изплащат компенсации от 1500 до 10 000 лв. Държавата изплати първите обезщетения за дела, продължили с години. Над 100 са молбите в Министерството на правосъдието за компенсация по новия механизъм, който вероятно ще сложи край на делата в СтрасбургНяма ограничение за това какво точно е делото - дали е гражданско, наказателно или административно. За компенсации могат да кандидатстват всички - пострадалите от престъпление, подсъдимите, дори хора, които са разследвани с години и делата им са прекратени, без изобщо да застанат пред Темида.


 


Има обаче две условия: процесът трябва да е приключил окончателно на всички инстанции и документите да се подадат до 6 месеца след присъдата. Освен това не може да се кандидатства за обезщетения едновременно и в България, и в Страсбург. Ако държавата откаже компенсация или гражданинът не е доволен от предложената сума, може да си потърси правата в Европейския съд, пише "Монитор".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп