20.04.2015 18:21

БНБ: Българските банки няма да пострадат от кризата в Гърция

Видян 537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма български банки, които могат да пострадат заради кризата в Гърция. Това потвърдиха от Българската народна банка (БНБ), цитирана от ГЛАСОВЕ. Според информацията на институцията търговските банки, които са регистрирани на наша територия и имат гръцко участие, не притежават гръцки облигации.


 


“Банките, които в момента оперират в България, не трябва да продават гръцки ценни книжа, облигации или да изтеглят депозитите си, защото те отдавна не притежават такива”, твърдят от БНБ и допълват, че само една финансова институция е регистрирана като клон на гръцка банка.


 


По отношение на това дали родните търговски банки, без значение дали имат гръцко участие в капитала или не, ще имат проблеми в случай на излизане на южната ни съседка от еврозоната, от БНБ коментират, че няма финансови институции у нас с такава експозиция, съобщава БНР.В края на миналата седмица гръцкото издание "Катимерини" съобщи, че централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са взели решение да поставят под карантина филиалите на гръцки банки.


 


Така финансовите институции в държавите ще трябва да намалят до нула експозициите си в гръцки ценни книжа, заеми и държавни облигации. Целта е по този начин да се намали риска от заразяване на собствените кредитни системи, ако Атина не постигне консенсус с международните кредитори.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и