Свързани новини

19.04.2015 15:15

Европа скочи срещу ТПТИ

Видян 1004 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки хиляди европейци протестираха в събота срещу подготвяното споразумение за свободна търговия /ТПТИ/ между ЕС и САЩ. Най-мащабните протести се състояха в Мадрид, Мюнхен и Берлин, като демонстрации имаше едновременно в 700 града по  света. Включително протестираха 2000 души в Брюксел, 1000 в Хелзинки, и по около 300 във Варшава, Лондон и Прага.


 


В най-многочислената акция - в Мадрид – в шествието от фонтана на Нептун на площад "Кановас дел Кастильо" до площад "Пуерта дел Сол" са взели участие, по оценка на организаторите, около 50 хиляди човека. Към акцията са се присъединили различни обществени движения, в това число защитници на околната среда, профсъюзи, както и партиите „Подемос“ и „Обединена левица“. Те са издигнали лозунга „Планетата и хората не са товар“. Хиляди излязоха по улиците на общо 53 града в Испания.


 


„Ние искаме да благодарим на социалните организации, организациите за защита на околната среда, синдикатите за това, че „извадиха от сандъка“ ТТИП, където го изпратиха Европейската комисия и правителствата на страните в ЕС. Благодарение на левите сили в ЕС и обществените организации, гражданското общество ще узнае за този договор“, каза пред РИА Новости взелата участие в протеста в Испания Марина Албиол, евродепутат и член на испанката партия „Обединени леви“. По думите й, „хората, ако не са акционери в големите международни корпорации, са против това споразумение“.


 


„ТТИП ще намали нашите социални права и ще нанесе вреди на нашата планета. Гражданското общество трябва да се противопостави на социалдемократите, либералите и консерваторите, които подкрепят това споразумение, и да предложи алтернатива. Само гражданското общество може да противостои на едрия капитал и корпорациите. Ние, европейските леви, ще работим срещу приемането му от ЕП“, обещава тя.


 


В Германия са събрани над милион подписа под призив за спиране подписването на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Под петицията „Стоп ТПТИ“ в Европа са събрани над 1,7 млн. подписа, съобщава Deutche Welle.


 


В събота над 200 демонстрации се проведоха в германски градове срещу сключването на търговското споразумение. Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Мюнхен, Берлин, Хамбург, Франкфурт, Щутгарт. Само в Мюнхен 23 000 души взеха участие в протеста, в Лайпциг са били 2000, 1000 - в Щутгарт и 700 - във Франкфурт.


 


Според социологически допитвания, 43% от хората смятат, че подписването на споразумението е средно за страната, а 30% го подкрепят.


 


Претенциите на германците към споразумението касаят намаляването нивото на стандартите в социалната, правната и екологична сфери, което е предвидено в документа с цел облекчаване достъпа на американските стоки и фирми до европейския пазар.


 


Няколко стотин души взеха участие в протести във Великобритания срещу подготвяното споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС.


 


РИА Новости напомня, че  контролираното от консерваторите британско правителство смята, че след подписването на документа икономиката на страната ще увеличи на година приходите си с 10 млрд. лири, американската икономика с 80 млрд. лири, а икономиката на целия Европейски съюз със 100 млрд. лири.


 


Британските лейбъристи и либерал-демократите подкрепят споразумението, но Лейбъристката партия призовава правителството да изключи националното здравеопазване от сферата на документа. Редица експерти смятат, че подписването на споразумението ще се отрази пагубно на понастоящем безплатната медицинска помощ, ще приведе Великобритания към американския модел на медицински застраховки, предлагаща скъпо лечение само за хората със средни и високи доходи. Критиците на споразумението са съгласни, че след подписването му във Великобритания ще навлязат американски застрахователни компании, които със значителните си финансови възможности и потенциални приходи ще разрушат британското здравеопазване, смятано за най-доброто във Европа.


 


„Ние се радваме, че хората дойдоха. Ние ще продължим да работим и ще продължим да разказваме на гражданите за опасностите от Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. Ние трябва да знаем истината“, казва пред РИА Новости участничка в лондонския протест.


 


Демонстрацията в Лондон премина под надслов „Демокрация или ТТИП“ и в нея участваха представители на няколко британски правозащитни и екологични движения. По информация от полицията, в протеста са участвали около триста души, инциденти не е имало. Аналогичен протест се е състоял в Солфорд, предградие на Манчестър, където са се събрали 400 души.


 


Протестите се проведоха в момент, когато представителите на САЩ и ЕС се готвят да подновят преговорите в Ню Йорк в понеделник.


 


Активистите в Европа са убедени, че в преговорите има задкулисие. Най-спорната част от сделката включва клауза, позволяваща на корпорациите да съдят правителства в съдилища над националните закони.


 


 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е