Свързани новини

17.04.2015 17:17

Йеромонах Теофан от Донецк: Изтезаваха ме жестоко!

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В интернет се появи видео, на което йеромонах Теофан (Кратиров) от православния Свято-Успенски Николо-Василиевски манастир (Донецка епархия, Украинска православна църква) споделя как са го измъчвали украински силоваци. Украинският журналист Анатолий Шарий публикува в YouТubе 20-минутното видео с разказа на отец Теофан.


Отец Теофан  Както съобщи сайтът на Синодалния отдел за манастирите и монашеството на Руската православна църква, йеромонах Теофан бе похитен на 3 март 2015 година. Освободиха го сутринта на 8 април, съобщи специалният представител по хуманитарните въпроси в тристранната контактна група Виктор Медведчук.По думите на свещенослужителя за месец в плен той е бил подложен на всевъзможни изтезания.


Най-страшното, което е останало в паметта ми сега е, когато те извеждат от килията, нахлузват ти чувал на главата и силно връзват ръцете зад гърба ти. Това означава, че ще те изтезават. Именно това се случи и с мен, разказва пред камерата отец Теофан.Той доверява, че първо го измъчвали в мазето на Мариуполския отдел на Службата за безопасност на Украйна (СБУ).


Отначало седях на пейката с чувал на главата и ръце, стегнати с белезници зад гърба. Белезниците не бяха като обикновените, които се движат, а подобни на колодки – позволяват да местиш китките си само напред-назад, разкрива отец Теофан.Започнаха да ми задават въпроси – продължава той. – Ако отговорът не е този, който искат да чуят, следва удар по бъбреците. Първо ме биха с полицейска палка, пластмасова, дори не каучукова. После започна боят с бухалки. По краката, по черния дроб…


След побоите йеромонахът бил подложен на друг вид мъчения – слагат го да лежи по гръб, а над него поставят две ниски пейки, на които седят хора.В началото просто лежах и ме биха с бухалки по краката. След това беше, както съм чувал да разказват, че малтретират в американския затвор Гуантанамо – слагат ти парцал на лицето и поливат с вода… Водата се лее с такава струя, че не можеш да дишаш. Опитваш се да поемеш въздух, а водата влиза в дихателните ти пътища. Задушаваш се. Всичко това продължава около час и половина, докато не започнат гърчовете, описва йеромонахът.


Той смята, че именно започналите гърчове и конвулсии са станали причина да прекратят изтезанията.Заведоха ме в килията, разкопчаха белезниците. Там имаше още двама души – с криминални обвинения, както разбрах по-късно. Бях в такъв вид, че им стана страшно да ме гледат, макар да са виждали какво ли не. Уплашиха се: не можех да седя, задъхвах се. А после започнаха и халюцинациите, наговорил съм всякакви глупости, спомня си свещеникът.


Пред нощта отново го отвеждат в мазето – за да напише показания.Писах два или три часа – всичко, което ме принудиха да говоря. Защото, когато казвах истината, те ме възпираха: „Не, ще признаеш, било е така и така“. И докато не изречеш „да“, поливат те, бият те, обяснява отецът.След Мариупол го отвеждат в харковската служба за безопасност – от 1 до 7 април е затворен в мазето на една от военните части в Изюм. После преди освобождаването му закарват йеромонаха в Крематорск.На видеото отец Теофан разказва за изтезанията, на които са били подлагани и другите затворници – стрелят по тях, горят части от телата им. Умишлено им причиняват страдания и отказват да окажат медицинска помощ на ранените. За жените са измислени специални мъчения с електрически ток…


Коментирайки причините за своето задържане, йеромонах Теофан разказва какво точно се е случило на 23 февруари 2014 година, когато в редица украински медии излязоха информации, че в Свято-Успенския Николо-Василиевски манастир уж се крие напусналият Киев президент на Украйна Виктор Янукович.Снимат репортаж, в който един местен човек, показан в гръб, коментира какво „въобще представляват тези монаси – това не са монаси, това са палячовци, всички ние тук ги наричаме така“. Даже на мене ми приписваха, че не съм бил никакъв монах, бил съм агент на ФСБ. Макар че през по-голямата част от съзнателния си живот съм служил на Бога. Ето такива са източниците на информация на украинската служба за безопасност, споделя още отецът.


По информация на Синодалния отдел за манастирите и монашеството йеромонах Теофан (Кратиров) освен с църковна дейност се е занимавал и с патриотичното възпитание на младежи, взимал е активно участие в запазването на паметта на героите от Великата отечествена война. С благословията на отец Теофан са ексхумирали тленни останки на войници, загинали през годините на Великата отечествена война, които след това са били погребани според православния обред.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв