Свързани новини

17.04.2015 17:04

Олес Бузина в последното си интервю: Не искам да се превърна в цензор!

Видян 1581 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Киев вчера бе застрелян с пет изстрела украинският журналист Олес Бузина, главен редактор на вестник "Сегодня". Бузин напуска изданието, малко преди да бъде убит, заради цензура. Ярък опозиционер на официалните киевски власти, журналистът отстоява мнението си, което е в противоречие с официалната политика на Украйна. Последното му интервю пред телевизионния канал "Русия 1" е озаглавено: "Аз не искам да се превърна от журналист в цензор" . 



- С какво е свързано решението ви да напуснете?


- С цензурата. Не исках да се превръщам от журналист в цензор. Имаше негласни указания какво може и какво не може да се прави във вестника. Едно от тези неща беше забраната да се критикува лично премиерът Яценюк, както и бившия президент Кучма, например. Имаше и още няколко подобни разпоредби. Да се работи в подобна ситуация беше невъзможно. Да се прави политическата част от вестника беше невъзможно. Можеше просто да си седиш, да си траеш и да си получаваш парите. Предпочетох да си тръгна.


- Излиза, че са ви обвинили в нелоялност? Към кого? Към премиера Яценюк ли?


- Не, не са ме обвинявали в нелоялност към Яценюк. Но освен всичко останало, през вестника мина редица поръчкови материали. Спускаха ни ги отгоре, трябваше да се редят по задължителен начин, това бяха т.нар. имиджови материали, материали за нищо. Но съществуват журналистически принципи, съществувят журналистически стандарти и... В журналистиката съм от 1992 г. Така са ме учили и предпочитам да действам по неписаните журналистически канони. ПиАр-ът е едно, а журналистиката - съвършенно друго. И да се публикува бесмислен глупав материал, появил се неизвестно откъде, и да го благославяш със собственото си име... Ето, това не исках! И тъй като броят на тези материали непрекъснато се увеиличаваше, взех решението да си тръгна.Шеф-редакторската длъжност, е по-скоро декоративна, отколкото влиятелна за вътрешната система, в която работех. И влиянието върху главния редактор се упражняваше отгоре. А хората, които ме натискаха, бяха твърде много. И предпочитаха да стоят в сянка... Забраняваха ми да се появявам по телевизията... И такива забрани имаше прекалено много. Нямах право дори да говоря, че сайтът на вестник "Сегодня" официално не е на мое подчинение. Излизаха глупости и материали, пълни с грешки, на сайта, и заради това обвиняваха мен. А в действителност сайтът бe ръководен от съвсем друг човек, който не ми беше подчинен по никакъв начин... Накисваха ме, а аз трябваше да си мълча? Откъде-накъде?


- Как оценявате случващите се в Украйна протести? Със самоубийство свършиха двама бивши депутати  от Партията на регионите, а още няколко бивши представители на партията са преследвани. 



- Да, това и идиотизъм. Просто идиотизъм. Когато Янукович дойде на власт, затвори Тимошенко, затвори Луценко, а част от хората, намиращи се тогава в опозиция, избягаха от страната. Идва нова власт и под благородни лозунги прави същото. Абсолzтно същото. И по същия начин част от хората е принудена да напусне Украйна, при това - някои заминаха на Изток, други на Запад. Ярък пример е извeстният олигарх Фирташ, който се намира в Австрия. Тоест, заминаването на Фирташ е свързано - според версиите на много експерти, с това, че просто искат да му отнемат ТВ канала. Порошенко има много скромен канал - Пети, а "Интер" е общонационален канал, и защо да не се сложи върху него ръка, да го "опитоми" напълно, че да няма и сянка от опозиционерство. А от това, че диктаторите са трима, а не един, същността на нещата не се променя. Преди диктатурата на Октавиан Август е имало триумвират. И гражданска война. Ето това е. Помпей, Крас и Цезар са управлявали Рим. Но това е била диктатура, макар и триумвират. Диктатура на трима. И това се случва в историята...



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на