16.04.2015 17:57

Тютюнопроизводители писаха 6 на Борисов

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отлични резултати от координацията и диалога между Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България и Министерството на земеделието и храните. Това стана ясно след официалната среща на набиращата мащаби съсловна организация от всички сортови групи тютюн и министър Десислава Танева и екипа й, съставен от зам.-министър Георги Костов, Николай Маринов – директор на главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” и експерта Георги Ралчев, съобщиха от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.


От страна на съсловната организация отношение и предложения в хода на дневния ред взеха Асен Кичуков, Живко Йорданов Желев, Нурдоан Ибрям Сюрмели, Тефик Али Хасан, Румен Валериев Минчев и Велко Стоянов Велев. Последният постави въпроса с по-широката база за информираност в планинските и полупланински райони, където е нужно издаването на специализирано печатно издание в помощ на стопаните. На срещата бяха повдигнати широк набор от въпроси, обединени в няколко главни пункта. Първо - облагане не средствата, получени вече за референтния период. Второ относно ощетените тютюнопроизводители, които не бяха получили полагаемите средства за референтния период. Трето - утежнената процедура за отдаване на общински язовири под наем. В течение на срещата се изясниха голяма част от поставените теми и начините за преодоляване на различните разминавания и проблеми в горепосочените 3 точки. На въпрос за облагане на средствата за референтния период, министър Танева обясни, че се води диалог с Министерство на финансите и ще бъде намерен най-добрият вариант, които да удовлетворява максимално производителите, от най-малкия до най-големия. Благодарение на усилията и вложената енергия на членовете на УС на НКТБ и допитването до членовете и привържениците на новата съсловна организация се постигна огромен успех на конфедерацията.


Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България направи всички възможно по-широк периметър от ощетени производители да получат средствата, предвидени в рамката от 105 милиона лева. Така от 1209 бенефициента точно 838 ще получат до средата на май средствата си. Останалите не са попълнили коректно графата, по която да вземат част от общата сума от националните доплащания. Има фрапантни случаи да се очертават зони в гробища, гора, стадион, язовир или пропаднала стопанска сграда. Използвана е системата за идентификация на земеделските парцели. В резултат, на която бе установено, че останалите близо 400 производители на тютюн няма да получат подпомагане, защото са декларирали неземеделски площи. Плащанията на всички 838 изрядни тютюнопроизводители ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие“ през следващия месец. По трета точка взе отношение от зам.-министъра Георги Костов. Той обясни, че предстои промяна в Закона за водите, където има настъпили промени и беше поискано становище от НКТБ. Също така стана ясно, че с подкрепата на голяма част от структурите на тютюнджиите се работи върху промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, така че най-добрите образци от Полша, Италия и Гърция да бъдат приложени и у нас. Новата нормативна база трябва така да бъде изградена и оформена, че да бъдат защитени максимално производителите от всички сортови групи. Да има пазари, да има ясна категоризация и окачествяване на тютюна и плащането му в определени времеви периоди.Този хаос, който цари, трябва веднъж завинаги да бъде спрян. От “Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България” искаме да благодарим на премиера Бойко Борисов за водената от него прозрачна и отворена политика към всички селскостопански производители, както и на министър на земеделието и храните Десислава Танева за диалога и ползотворната работа и постигнатите резултати.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева