Свързани новини

16.04.2015 13:16

Борисов: Съдебната реформа - след промяна в Конституцията

Видян 1033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като са били направени множество анализи и обсъждания се стигна до извода, че не може да бъде извършена съдебната реформа без промяна в Конституцията. Промяната ще засегне само тази част, касаеща съдебната реформа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерски съвет след срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.


В брифинга участваха още министър Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов, предаде репортер на Новини.бг. Ако не бъдат направени тези промени, реформата в съдебната система ще бъде половинчата, няма да отговаря на очакванията на обществеността. Всички искат бързи съдебни процеси, каза още Борисов.


Снощи премиерът Борисов е провел разговори с Радан Кънев от Реформаторския блок по тази тема и се надява да намерят консенсус в парламента, за да се стигне до тези промени в Конституцията. Днес сутринта са имали среща с главния прокурор и с председателите на ВКС и КС, за да ги уведомят за предстоящите реформи.


Борисов обясни, че най-важно е да бъде променен действащият Висш съдебен съвет, тъй като в момента ВСС не е достатъчно ефективен. Конституцията е един жив документ и е нормално да се променя, когато обществените и политическите условия го изискват, каза от своя страна министърът на правосъдието Христо Иванов. „На първо място полагаме максимални усилия да търсим възможния консенсус“, посочи той. Иванов заяви, че предстоят разговори с всички политически сили. Той бе категоричен, че тази промяна не изчерпва съдебната реформа. По думите му страната ни има много важна препоръка от ЕК.


„ВСС да бъде реорганизиран, за да може следващият да предизвиква по-голямо доверие към себе си, посочи той. Според него целта е ни е да се направи на конституционно ниво разделянето на ВСС, което вече е получило подкрепата на представителите на съдебната власт и което в рамките на представянето в парламента получи почти конституционно мнозинство. Целта на това разделение е структурно да гарантираме независимостта на съда по отношение на влияние и от политическата система с това, че съдиите ще бъдат в своята колегия мнозинство и от страна „Създавайки прокурорско-следствена колегия създаваме нещо, което да взима най-важните решения в прокуратурата. Само със закона не може да се постигне съдебна реформа за това ще търсим промени в Конституцията“, каза той.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв