Свързани новини

15.04.2015 17:18

ЕК наистина ни наказва за US ТЕЦ-овете

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както 19 минути съобщи, срещу България действително е започнало производство заради US ТЕЦ-овете - министерство на икономиката разкри подробности около писмо, постъпило от Европейската комисия, във връзка с производство за нерегламентирана държавна помощ за американските ТЕЦ „Марица-изток”. Въпросът беше повдигнат днес от БСП, които заявиха, че правителството крие писмо от октомври 2014 година, постъпило от комисията.



Ето какво се казва съобщението на енергийното министерство:


Във връзка с днешна пресконференция на БСП, на която е съобщено, че управляващите крият писмо от Европейската комисия от октомври 2014 г., в което се казва, че договорите между НЕК ЕАД и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД са неправомерна държавна помощ, пресцентърът на Министерството на енергетиката е упълномощен да поясни следното:


В Главна дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия е образувано производство относно предполагаема държавна помощ под формата на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. Производството е образувано вследствие на жалба до Комисията, изпратена от ДКЕВР на 20 юни 2014 г. То цели да установи предоставена ли е държавна помощ при сключването на двата дългосрочни договора за изкупуване на електрическа енергия. 


В тази връзка в хода на образуваното производство, на 23 октомври 2014 г. от страна на Европейската комисия постъпиха въпроси, отнасящи се до фактологията по сключените договори и съответствието им с европейското законодателство. Въз основа на анализ на фактите на 11 декември 2014 г. Министерството на енергетиката изпрати до Европейската комисия отговори на поставените въпроси. До момента в Министерството не е постъпвала друга информация по казуса от страна на ЕК. 


Припомняме, че със свое решение от 27 май 2014 г. държавният регулатор включи в миксовата цена на обществения доставчик НЕК разходите за закупуване на електроенергия от ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД, намалени съответно с 30% и 20% и постанови да започнат преговори за изменение на дългосрочните договори. Със същото решение ДКЕВР постанови, че, до постигане на договореност между заинтересованите страни, НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи при условията на действащите договори, тоест, без редукция в цената. 


В резултат на тези взаимноизключващи се решения само за периода юли – декември 2014 г. общественият доставчик увеличи разходите си за закупена електроенергия от двете централи с повече от 200 млн. лв. Това е само един от примерите как е натрупан огромният финансов дефицит в НЕК, за чието намаляване правителството предприе комплекс от мерки. Една от тези мерки са именно постигнатите споразумения с двете американски централи. 


Подписаните на 8 април 2015 г. споразумения с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3” предвиждат намаление на цената за разполагаемост, без да се удължава техният срок на действие и без да са поети ангажименти за увеличение на мощността. 


До края на периода на действие на договорите НЕК ще спести близо 1 млрд. лв., а годишно - по 100 млн. лв. Това ще позволи свиване на текущия дефицит в енергийната система. Споразуменията с двете топлоелектрически централи ще влязат в сила, след като Националната електрическа компания изплати натрупаните задължения към тях. 


Предоговарянето на дългосрочните договори стана възможно благодарение на това, че представителите на американските компании видяха в лицето на българското правителство воля и реално предприети действия като законодателните промени за стабилизиране на сектора, изтъкват от министерството.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв