14.04.2015 08:19

В Лувъра започва изложбата "Епопея на тракийските царе"

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази вечер в музея Лувър в Париж България открива изложбата с археологически открития "Епопея на тракийските царе".


На откриването се очаква да присъстват министър-председателят Бойко Борисов, патрон на събитието, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и министрите на културата на България и на Франция Вежди Рашидов и Фльор Пелрен.


 


В изложбата със свои експонати участват 17 български музея. Подготовката започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Лувъра за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството. Научната концепция и подборът на експонатите са направени трима френски и двама български учени. Ще бъдат представени 1629 експоната от България и 20 от Лувъра и други културни институти, сред които Британския музей и музея Прадо. Основен акцент е шедьовърът на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Тракийското изкуство ще бъде показано като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, всекидневен живот.


 


Изложбата представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа. Изложбата е разположена в четири зали в крилото "Ришельо" на музея и ще може да бъде посетена до 20 юли. Утре предстои второ откриване, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за изложбата и спонсорите, подкрепили консервацията и реставрацията на движимите културни ценности, както и съпътстващата рекламна кампания. Българският министър-председател пристигна снощи във френската столица за откриването на изложбата. Борисов бе ескортиран от моторизиран отряд до хотела, като в час пик движението на ключови кръстовища във френската столица бе спирано за да премине кортежът на българския премиер. Специалисти коментират, че подобна чест се отдава рядко и не на всички държавни глави, пише "24 часа".


 


По време на визитата си в Париж, освен откриването на изложбата на тракийското злато в Лувъра, което е под патронажа на българския премиер, Борисов ще се срещне и с френския президент Фрaнсоa Оланд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни