Свързани новини

04.04.2015 00:18

Станишев: Правителството, партиите и институциите вече се обединиха за Шенген

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шенген означава улесняване на живота на всеки един българин. Това обясни президентът на ПЕС Сергей Станишев в „Шоуто на Слави” по bTV, цитиран от БЛИЦ. Той успя да преведе на обикновен език защо е важно за страната ни да влезе в Шенгенското пространство.


По думите на Станишев, хилядите българи, които живеят в страните от Шенген, ще успяват много по-лесно у нас. Освен това ще поевтинеят и билетите, защото повече транспортни компании ще влязат у нас.


„Сега всеки един българин чувства, че е малко втора ръка”, каза Станишев и добави, че същото важи и за Румъния. „Това ще улесни бизнеса, ще привлече повече инвестиции”, допълни той.


„Това ще ни направи вече окончателно пълноправни членове на ЕС”, обясни още лидерът на ПЕС.


Станишев изтъкна двойните стандарти на ЕС по отношение на готовността на България за Шенген. „Има много страни, които казват „Рано е още”. Различни са причините. Но всички те не отговарят на европейското условие”, посочи той.


„В крайна сметка трябва да се научим на едно нещо – ако сам не се бориш за своите интереси в ЕС, няма да ти се даде наготово”, заяви той.


Лидерът на ПЕС изтъкна, че с премиера Бойко Борисов са разговаряли по въпроса в Брюксел и са постигнали съгласие. „Аз споделих с премиера, че сега е моментът той - пред партиите и премиерите от ЕНП и европейската десница, аз пред премиерите от европейската левица, от ПЕС, да повдигнем този въпрос и да кажем: за какво сътрудничество, за каква обща сигурност в ЕС може да става дума, след като България е извън това пространство. Това не е прагматично. Това не е справедливо”, каза той.


„Ние вече действаме. С г-жа Кунева, с правителството, с евродепутатите от ГЕРБ, наред с евродепутатите от БСП”, увери Станишев. „Когато става въпрос за национална кауза, партийното трябва да отиде назад”, категоричен бе той и посочи голямата обществена подкрепа за инициативата за влизане в Шенген. Най-важна, обаче, е решимостта на българите. „Ще ни отбиват чисто бюрократично нашите желания. Ще ни казват „Стойте тихо, мирно, трябва още време”, лидерът ка ПЕС.


И благодари на всички български общественици, които са подкрепили каузата. „Ще стане толкова по-бързо, колкото по-големи усилия, колкото повече хора се включат в това”, посочи той.


Лидерът на ПЕС припомни, че практика от Средновековието е да се прави политика, като се внушава страх от непознатото. България и православното християнство, обаче, са в основата на европейската цивилизация и това трябва да се изтъква. „Ние сме дали такъв принос към културата и цивилизацията, че няма от какво да се срамуваме. Напротив, трябва да го показваме”, заяви Станишев.


Президентът на ПЕС съобщи още, че е разговарял с румънския премиер по въпроса и двамата са постигнали съгласие за съвместни действия.


 


Накрая Станишев закичи и водещия със значката на инициативата за влизане на България в Шенген – същата, каквато носят редица европейски лидери в Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но