Свързани новини

01.04.2015 12:18

Ексдепутатът ген.Тонев готов за затвора

Видян 2895 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неизгодният договор на Военномедицинска академия (ВМА) с частната клиника по дерматология, заради който бившият директор ген. Стоян Тонев напусна парламента и стана обвиняем, е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и ощетяващи болницата договори, сключвани години наред. Това сочат одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.


Всички одити констатират еднотипни нарушения - неизгодни договори с фирми, които са се облагодетелствали за сметка на ВМА; обществени поръчки с нагласени условия и предизвестен избор на конкретна фирма; сключване на договори, които не са финансово обезпечени. Само през 2010 година бюджетът на ВМА е актуализиран 34 пъти и от 64.4 млн. лева набъбва до 101 млн. лева.

Частната болница Гръбначен център от 2010 г. се помещава на десетия етаж във ВМА на територията на клиниката по неврохирургия. Според заключенията на одита това "съжителство" е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната - двете работят по едни и същи клинични пътеки, а това не е позволено. Освен това ген. Стоян Тонев е превишил правомощията си, тъй като според правилника на ВМА не му е позволено да сключва договор за наем с други болници, а само с изпълнители на извънболнична помощ.


По подобие на случая с клиниката по дерматология, член на съвета на директорите на частната болница Гръбначен център е д-р Илиян Стоев, тогава началник на отделението по неврохирургия във ВМА. 


Въпреки значителните си финансови задължения към доставчици на лекарства, ВМА е допуснала "безвъзмездно разходване на публични финансови средства за осигуряване на лекарствени продукти в интерес на частното търговско дружество". ВМА трябва да плати и всички разходи по извършен в сградата ремонт на стойност 276 072 лева.


От ВМА потвърдиха пред Mediapool, че частната болница продължава да функционира и договорът й изтича през ноември. Одит от септември 2014 г. хвърля светлина върху взаимоотношенията на ВМА с друга частна структура, които също са с доста съмнителни ползи за държавната болница - лаборатория Астра.


В началото частното дружество дължи 60% от приходите на ВМА, а само година по-късно 37.5%. Следващите договори от 2006 година до 2009 година не обвързват дължимото възнаграждение с приходите на частното дружество. За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата. От 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, а приходите, получени от Астра като наем за въпросната апаратура, са едва 1.5 млн. лева. Това са 3,5 млн. печалба за частника на гърба на данъкоплатеца.


Едва ли е случайно, че Стоян Тонев не е натоварил длъжностни лица да следят за спазването на договорите, отговорност носи той, сочи одитът. Пропуски в отчетността позволяват смесването на разходи за изследвания на пациентите на ВМА и пациентите на Астра, които в крайна сметка се отчитат като разходи на ВМА.


Липсва информация за периода преди 2006 г., за който са унищожени всички документи, сочи още докладът.


Практиката ВМА да сключва договори с частни изпълнители на медицинска помощ, които й носят щети, е констатирана още в одит от март 2010 г. В одита се посочва, че свободните помещения са определени при неясен подход, а при отдаването им под наем не винаги са правени търгове. Друг одит - от ноември 2012 г. констатира, че са в действие 74 договора за наем и са открити редица нарушения. По време на одита 27 договора са били с изтекъл срок, но наемателите продължавали да ползват помещения във ВМА. Сред тях е и Дерма прим, заради която Тонев се прости с всички постове и стана клиент на Темида.


Бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който бе начело на МО от края на май 2013 г. до август 2014 г., заяви пред Mediapool, че всички одити, правени по негово време, както и допълнителното разследване на "Военна полиция", са предадени на прокуратурата. Въпреки че одитите с нарушения във ВМА са били предадени на прокуратурата още в средата на 2014 г., обвиненията на Тонев бяха повдигнати чак след като премиерът Бойко Борисов сне политическото си доверие от него (Тонев беше депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия).

Бившият зам.-военен министър от първия кабинет на ГЕРБ Валентин Радев, сега депутат, каза пред Mediapool, че няма спомен дали одитните доклади по негово време са предадени на прокуратурата. Е, не са. Нещо повече – министерството тогава дофинансираше дупките в бюджета на ВМА – за 2011 г. например с 20 млн. лв. на данъкоплатците, вместо да прекрати констатираните порочни грабителски практики.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате