01.04.2015 12:07

Македонска партия: Бойко Борисов е подслушван незаконно в Скопие!

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висши ръководители на НАТО и на страни-членки на ЕС също са били подслушвани по време на официалните им визити в Скопие. Това съобщиха от македонската опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), цитирана от БЛИЦ. 


Сред записите, които се пазят при лидера на СДСМ Зоран Заев са разговори на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, по време на официалното му посещение в Скопие на 22 май 2014 г., както и на българския премиер Бойко Борисов, който посети Македония на 16 февруари 2013 г., три дни преди правителството в София да подаде оставка. Става дума за предимно лични разговори.


Все още не е ясно дали записите ще бъдат пуснати на пресконференция, както при досегашните разкрития на опозицията или ще бъдат предадени на Борисов и Расмусен. От СДСМ уточниха, че българското посолство вече е получило незаконните записи на разговори на български дипломати.


Очаква се днес да бъдат показани нови записи. Темата на пресконференцията все още не е ясна.


През последния месец Зоран Заев, лидер на социалдемократите в опозиция, огласи записи на предполагаеми разговори, събрани за премиера Никола Груевски и неговия шеф на разузнаването, който по случайност му е братовчед. Заев твърди, че двамата са подслушвали 20 хиляди души, съобщава „Икономист”.


Това значи, че почти всяка голяма клечка в политиката, бизнеса и медиите е била шпионирана, включително министрите на г-н Груевски. На един от записите вътрешната министърка казва на финансовия министър, че е говорила с главния прокурор за свалянето на криминални обвинения срещу него. В друг разговор финансовият министър нарича икономическата политика на Груевски „лудост”.


Македонците може и да са се усетили, че правителството им шпионира, но мнозина бяха изумени от мащаба. Заев беше обвинен в застрашаване на конституционния ред.

Груевски заяви, че подслушването е било организирано от бившия шеф на тайната полиция, близък до социалдемократите, по нареждане на чуждестранни агенти. Той обвинява Заев, че се опитва да го изнудва да формира преходно правителство и да свика избори.


Социалдемократите не влизат в парламента от изборите през април миналата година, които според тях са били нечестни. Политическата подкрепа за Груевски изглежда солидна. Той заема поста от 2006 г. Но основният му опозиционен партньор, етническа албанска партия, призовава ЕС да посредничи за прекратяване на политическата безизходица.


Според запознати, има сериозна опасност скандалът с подслушването да разклати подкрепата на Европейската комисия за членство на Македония в ЕС.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако