Свързани новини

29.03.2015 15:03

С радиация обработват южните плодове

Видян 2548 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е единствената страна в Европейския съюз и една от две-три на Стария континент изобщо, където не се дава информация за срока на годност на плодовете и зеленчуците. Причината се оказва зловеща. А тя е, че по повишената трайност клиентът би могъл да се ориентира кой продукт е обработен не просто с пестициди срещу вредители или с парафини за блясък, а направо с радиация. Тя удължава до 5 пъти (!!!) живота на плодовете и зеленчуците. А това гарантира умножена издържливост и 100-процентова реализация за търговците.

Този американски метод за по-дълъг живот на плодовете и зеленчуците по рафтовете на супермаркетите вече е световно бедствие. Но в страните, където се дава информация за трайността и уникални намаления до броени центове, когато остават 2-3 дни до изтичането й, хората поне могат да избират.

Най-зловещото е, че според споразумение между Световната здравна организация и Международната агенция за атомна енергия, обработката с радиация, за разлика от какви ли не дреболии, не е задължителна за вписване в етикетите на плодовете и зеленчуците, където  има описана такава информация.

Кои продукти са с най-висок риск?

Сред най-често обработваните са южните плодове. От една страна те идват от другия край на света, а от друга – поради повишените цени, особено в момента на 30% обезценка на лева спрямо долара. Цитрусите в по-малка степен, но ананаси, банани и други редки плодове наистина са в крайно рисковата група, при която е възможно да са обработени с радиация. Това естествено не става у нас, където по отношение на технологиите сме в миналия век, а в страните, през които потокът на продукцията, идваща от други континенти, се преразпределя. Това най-често са държавите, от които идват търговските вериги.

За разлика от друг вид повишаваща живота на храните терапия – с електричество, която също масово се прилага, но не директно, а през многослойни опаковки, радиационната наистина вреди, категорични са учените. Член-кореспондетът на Руската академия на науките с характерното име Яблокин е убеден, че именно заради това през последните 20 години има негласна забрана в САЩ и ЕС за изследване на проблема.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби