Свързани новини

27.03.2015 16:30

Спират сделката: 1 евро за БТК и още 4 гиганта

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С влизането на синдиците в КТБ стана ясно, че една от задачите им ще е по някакъв начин да осуетят сделката за придобиването от неизвестното дружество LIC33 на Българската телекомуникационна компания (БТК) и още пет фирми, сред които компанията да радио и телевизионно разпръскване НУРТС и военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", пише Медиапул. Представители на регистрираната в Люксембург обявиха във вторник, че са придобили активите от собственика на КТБ Цветан Василев за 1 евро и при ангажимент да изплатят дълговете на дружествата за около 900 млн. евро, включително към КТБ. Те признаха, че не разполагат с тези пари, а тепърва ще ги търсят чрез банкови заеми.


Чрез синдиците управляващите вероятно ще се опитат да спрат сделката през законовата възможност новите управители на КТБ да завеждат искове срещу трети лица и фирми, получили непряко финансиране от банката. Ако съдът уважи исковете им, това ще позволи въпросните компании или дялове в тях да станат част от активите на КТБ и да бъдат продадени при осребряването на масата на несъстоятелността.


Премиерът Бойко Борисов пък намекна, че може да се внесе законово предложение, с което да се върне правото на прокуратурата да атакува сделки в съда в защита на държавния и обществен интерес. То беше отменено през 1997 г.


Заради неяснотата около купувачите на шестте компании и съмненията, че те са свързани с досегашния собственик Цветан Василев, както и с близки до Кремъл олигарси, от Реформаторския блок (РБ) поискаха ДАНС, Националната разузнавателна служба, Комисията за защита на конкуренцията и специализираната прокуратура да разследват капиталите на физическите лица зад LIC33.


РБ призоваха синдиците и НАП да запорират акции и дялове в шестте дружества. В противен случай според тях са заплашени националната сигурност и финансовата стабилност на държавата, а ключови предприятия от телекомуникационния сектор и медиите ще попаднат отново в едни и същи ръце.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби