Свързани новини

26.03.2015 18:01

Съучастник ли е Райфайзен в укриване на данъци на олигарх?

Видян 3820 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.8333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за финансов надзор ни информира за становището си във връзка с незаконните моменти около облигационен заем през довереника Райфайзенбанк: "Лично Иво Георгиев Прокопиев е задължен и е длъжен да предостави в цялост договора за продажба на акциите на публичното д-во Каолин АД на надзорния орган - Комисията за финансов надзор. Отказът на същия да предостави д-ра и до ден днешен категорично потвърждава съмненията на регулатора, че в договора има клаузи, които увреждат интересите на инвеститорите в публично дружество, включително на миноритарните акционери, както и вероятно има данни за престъпления като пране на пари, укриване на данъци и свързаните с тях други данъчни престъпления". 


Заемът е отпуснат в нарушение на закона и на интересите на облигационерите, понеже банката, която трябва да го защити, е отпуснала кредит и на друго дружество на Алфа Финанс, както сама признава пред КФН. Райфайзен "се сеща" с 4 години закъснение за този „незначителен факт”.


На всичкото отгоре, оказва се, че при продажбата на най-големия актив на кредитираната компания – Каолин, на немския концерн Кварцверке, облигационерите не са информирани предварително за сделката. А това е категорично разписан ангажимент при одобряването на емисията от държавата в лицето на КФН.


В защита на интереса на обществото, се обърнахме към банката вчера сутринта с въпроси по казуса, по който вече категорично се е произнесъл и Върховният административен съд. Но това не е довело до изпълнение от страна на нарушителя на закона. 

 

От Райфайзен, след като не отговаряха до следобяда на телефонните ни позвънявания, ни информираха, че няма да могат да ни дадат отговор до редакционното приключване на броя. Не били получили нашия мейл. Което е невероятно, защото тук не става дума за Българските пощи, а за електронната. А тя не е индикирала нашия мейл като върнат от системата. Следователно той е стигнал по предназначение... 


Все едно, ние желаем да получим отговори на няколко въпроса. Тъй като става въпрос за неизпълнение на съдебни решения и незачитане на държавните институции в Р България, тази информация не представлява конфиденциалност: 


Банката, като не изпълнила задължението си да гарантира правата на облигационерите като техен довереник по облигационен заем на Алфа Финанс по въпроса с продажбата на активи, представляващи над 10% от общите активи на компанията на Кварцверке, без те да бъдат уведомени предварително за това,


ИМА ЛИ СЪМНЕНИЯ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ, УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ И ДРУГИ ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, настъпили вследствие на бездействието на Райфайзенбанк по казуса с продажбата на Каолин АД?


Ако има съмнения за пране на пари и други данъчни престъпления, защо Райфайзенбанк не изпълни задълженията си да защити интересите на облигационерите, което беше длъжна да направи като техен довереник? 


Превръща ли я това в съучастник, ако съмненията на надзорния орган се потвърдят?


Известни ли са на банката публикуваните съвсем официално документи за изнасяне през офшорни компании на 7 млн. лв. от сделката за Каолин към Кипър, посредством борсови операции?


Как банката оценява подобна практика на щедро кредитирания от нея клиент, чиито ангажименти са предоговаряни 26 пъти и просрочията му, признати от банката надминават 6 милиона евро в даден момент?


На какво се дължи специалното отношение към един определен клиент на банката за сметка на установените в държавата закони, които са нарушени и това е признато от самата банка, както и на обществения интерес?


Как Райфайзенбанк оценява своите действия и бездействия по казуса с отпуснатия в нарушение на закона заем на Алфа Финанс, което безусловно е установено и признато от банката пред КФН?


По какъв начин се вписва в професионалните и европейските критерии за банкиране подобна практика?


Има ли и други случаи в практиката на Райфайзенбанк, когато в името на определен клиент се нарушава интереса на обществото у нас?


Очакваме отговори на тези важни, макар и неудобни въпроси от Райфайзенбанк.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще