26.03.2015 16:33

Новите схеми по директните плащания ще създадат базова справедливост в земеделието

Видян 480 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви на информационната среща по кампанията за директните плащания в гр. Пазарджик, че схеми са насочени към секторите животновъдството и плодове и зеленчуци, с което се цели да се създаде базова справедливост в земеделието ни. Пред събралите се над 150 земеделски стопани от областта той каза, че докато преди за тези сектори само се е говорило, че са приоритетни, сега се предприемат и конкретни стъпки за тяхното възраждане, като например чрез обвързаната подкрепа към тях се насочват 13% от общият бюджет на директните плащания. Зам.министър Грудев обясни, че в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. тези сектори се подпомагат приоритетно освен по мерките за агроекология, биологично земеделие и за площи, така и по мярката 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства”, където проектите в секторите плодове и зеленчуци и животновъдство ще получават допълнителни точки за техните проекти. Допълнителни точки ще получават и проектите свързани с биоземеделието и такива на млади земеделски стопани.


Първият прием от Програмата е именно по инвестиционната мярка. Той ще бъде отворен на 14 април и е с индикативен бюджет от 150 млн. евро. Срокът за подаване на проектите е 5 седмици, ако се кандидатства само за земеделска техника и 8 седмици, ако проектът е свързан с други тип инвестиции. Заместник-министър Грудев отново припомни, че през този програмен период няма да важи правилото „първи по време – първи по право”. По този начин няма да има значение кога е подаден проект, тъй като с всички бенефициенти, чиито проекти са одобрени и имат минималния необходим брой точки за финансиране, ще бъдат подписани договори. По този начин бенефициентите ще бъдат облекчени, тъй като няма да се редят на опашки и да бързат да подават документите си, притискани от времето. Той съобщи още, че общият размер на финансовото подпомагане за земеделието до 2020 г. е над 7,7 млрд. евро, като в него се включват  директните плащания, Програмата за развитие на селските райони, както и националните помощи. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак