26.03.2015 12:03

SCF: Бойкотът на Запада да празнува Деня на победата е насмешка над историята

Видян 855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отказът на сегашните лидери на САЩ и техните европейски „спътници” да присъстват на парада в чест на победата в Москва е насмешка над историята, илюстрираща тенденцията към свободна интерпретация на Запада към историческите факти. Това твърди американският журналист Уейн Мадсън в Strategic Culture Foundation, цитиран от БЛИЦ.


Според Мадсън, решението на мнозинството страни-членки на НАТО да игнорират покана на Кремъл логично произтича от общата тенденция на западната политика към създаване на облика „изолираната Русия”.


Това намира въплъщение не само в информационното поле на равнище официалната риторика на правителствата, но и на равнище реална политика. Експертът обръща внимание на неотдавнашното изявление на бившия шеф на военното разузнаване на Чехия Андор Шандор за „шпионажа” от страна на руски дипломати в Прага. Предаването на тази информацията на медиите е свързана с опитите да се окаже натиск на чешкия президент Милош Земан, нарушил „западния консенсус” по повод бойкота на празничните мероприятия в Москва. Уейн Мадсън изтъква, че представители на опозицията в Чехия вече са заявили намерение да блокират в парламента отиването на Земан в Москва.


Натиск от страна на отделни депутати от Европарламента се оказва и на сръбския президент Томислав Николич, също заявил планове да участва в мероприятията, посветени на Деня на победата заплашват го с усложнения по въпроса за потенциалното членство на Сърбия в ЕС.


„Докато Обама и неговите приятели в НАТО няма да отидат в Москва, то гръцкият премиер Алексис Ципрас, искащ репарации от Германия, също ще се присъедини към Земан на Червения площад въпреки бойкота на Алианса. Лидерите на Исландия, Норвегия, Словакия и Холандия също ще си позволят да отидат в Москва” – пише американският журналист.


Той отбелязва, че на фона на призивите за бойкот, в балтийските страни се провеждат редица мероприятия в чест на хората, подозирани за връзки с нацизма. Например в латвийската столица ежегодно се провежда парад в чест на Латвийския доброволчески легион от СС, а в Литва всяка година почитат паметта на колаборациониста Юозас Амбразявичюс, под чието ръководство литовското правителство е взело решение за създаване на концлагер в страната.


„Президентът на Евросъвета Доналд Туск и президентът на Полша Бронислав Коморовски също се присъединиха към опитите на своите прибалтийски колеги да изключат Русия от историята на Втората световна война.


Оказвайки натиск над представителите на Южна Корея, Япония, България и Австрия с цел да ги разубедят да се откажат от посещението в Москва, лидерите на НАТО се надсмиват над историята. Подобни действия много напомнят за бойкота от Запада на Олимпийските игри в Москва, оказал се политически безплоден.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни