Свързани новини

25.03.2015 16:53

Business Insider: САЩ се боят от засилването на Русия в Централна Америка

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия възстановява своето влияние в Централна Америка, в частност в Никарагуа, съвсем до границите на САЩ, констатират американски медии. Това извънредно много безпокои Вашингтон.


Русия и Никарагуа възнамеряват да подпишат споразумение за доставка на бойни изтребители, предполагаемо МиГ-29, които властите в Никарагуа заявяват, че ще използват в борбата с наркотрафикантите.


САЩ обаче се опасяват, че подобно споразумение ще позволи на Русия да разшири своето присъствие в американския регион като отговор на намесата на Запада в работите на Украйна и балтийските държави, отбелязва Business Insider.


Русия и САЩ са най-големите износители в света на въоръжение. Обикновено САЩ изнасят въоръжение в страните от Америка и Европа, а периметър на Русия са страните от Африка и Централна Азия. Споразумението на Москва с Манагуа може да наруши този баланс, се казва в статията.


„Поради присъствието на САЩ в страните, граничещи с Русия, вероятно Москва ще се опита да направи същото в нашия регион” – прогнозира американският новинарски портал McClatchy.


Днес, 25 март, външният министър Сергей Лавров по програма трябва да проведе преговори с президента Даниел Ортега. През февруари в страната направи визита военният министър Сергей Шойгу, а през юни миналата година Никарагуа беше посетена лично от Владимир Путин.


САЩ не без основание считат, че Русия може да използва партньорските отношения с Никарагуа, Куба и Венецуела за отслабване влиянието на Вашингтон пв Западното полукълбо. Именно тези страни бяха сред ония, които гласуваха против резолюцията на ООН относно Крим, напомня Business Insider, цитиран от БЛИЦ.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд