Свързани новини

23.03.2015 15:45

Многомилионен незаконен заем през Райфайзен за Алфа на Прокопиев

Видян 7373 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигурно помните, че преди месец капиталци и протестъри пищяха против КФН уж заради свободата на словото. Болката обаче е другаде. Решителните мерки на органа срещу незаконен, многомилионен и при това необслужван, 26 пъти анкесиран – сиреч, предоговорен кредит през Райфайзенбанк за Алфа финанс на проевропейския олигарх Иво Прокопиев от Разград.


Ето и цялата история: 

С Решение № 918-Е от 09.11.2009 г. на Комисията за финансов надзор, тогава доминирана от близките до Прокопиев и Плевнелиев Апостол Апостолов и Димана Ранкова, е потвърден проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия корпоративни облигации, в размер на 8 000 000 евро, емитирани от Алфа Финанс Холдинг АД, разпределени в 8 000 (осем хиляда) броя обикновени, неконвертируеми, безналични, поименни, свободно-прехвърляеми, лихвоносни и обезпечени облигации с номинална стойност 1 000 (хиляда) евро всяка една. Съгласно потвърдения от КФН проспект и въз основа на сключен договор, банка довереник на облигационерите на Алфа Финанс Холдинг АД е Райфайзенбанк(България) ЕАД.


Странно, защото чл.100г, ал.2, т.3 от Закона за публично предлагане на ценни книжа(ЗППЦК) определя, че не може да бъде довереник на облигационерите търговска банка, в случаите, в които е налице или може да възникне значителен конфликт между интереса на банката и интереса на облигационерите. Освен това законодателят въвежда и допълнителна гаранция за защита на интересите на облигационерите, чрез въвеждане на забраната банка да бъде довереник на облигационерите в случаите когато емитентът има условно или безусловно задължение по договор за кредит. 


Райфайзен „се сеща” с цели... 4 години закъснение за констатирано от банката несъответствие на взаимоотношенията между нея и Алфа Финанс Холдинг АД, та пише писмо до КФН. Тя забелязва, че хем е довереник на облигационерите,  хем е кредитор на свързано с Аллфа лице, което „би могло да накърни пряко интересите на облигационерите”. Ама, че разсейване!


Райфайзенбанк е дала на фирмата на сегашния Прокопиев Лендмарк Холдингс ЕАД (предишно наименование Алфа Дивелъпмънтс ЕАД) и емитента Алфа Финанс Холдинг АД) банков кредит за 12 млн. евро от 13.02.2007 г. Посочено е, че падежът на задължението по договора за банков кредит е 05.10.2013 г. и към договора има сключени двадесет и шест анекса. Алфа Финанс холдинг се води Кредитополучател 2, признава самата банка пред КФН. 


Уникален случай в бизнеспрактиката е кредит да се предоговаря 26 пъти. На хора и фирми банките още след първото или второто договаряне, ако не им се откаже изобщо такова, се притсъпва към изземане на цялата собственост по най-безжалостен начин. Не и, ако човек има джобен президент.


Коментарът на Райфайзенбанк на въпроса на 19 минути относно двата скандални заема на обща стойност 20 милиона евро гласи: „Банката не може да коментира обстоятелства, сързани с финансовото състояние на свои клиенти, тъй като те имат конфиденциален характер и касаят договорни отношения единствено между Райфайзенбанк и клиентите й”. 


В утрешния брой ще четете нещо уникално – оказва се, че 20 милиона евро заеми са обезпечени с предприятие, купено за 244 160 долара. Говори се за 7 сгради, а в момента на сделката са 2, при това в ужасяващо състояние, машините са продадени на старо желязо и т.н. Хубав разказ за инвеститори, не олигарси, каквито иска президентът Плевнелиев – най-добрият приятел на Прокопиев и виден вложител в Райфайзенбанк – все пак именно тази банка го извади от казуса с плащането на неговия палат в Гърция.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв