Свързани новини

23.03.2015 12:49

Хилъри на хранилката на украински олигарх

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Фондацията Клинтън“, която е основният източник на средства в политическата кампанияа на Хилъри Клинтън, е получила пари от държави, които са спонсорирали „Ислямска държава“, разкрива електронното издание „Зиро хедж“. Твърдението е подкрепено и от в. „Уолстрийт джърнъл“, което публикува схема с 14 държави, показваща донорите на Хилъри и получените сумите. Обединените арабски емирства, за които се знае, че дават пари на джихадистите, са превели $1,4 милиона долара.


Още като държавен секретар на САЩ от 2009 до 2013 г. г-жа Клинтън е получила милиони долари от чужбина, което е в разрез с държавния пост, заеман от нея. Най-солиден дарител е украинският олигарх Виктор Пинчук, който е собственик на базираната в Лондон компания „Интерпайп груп“, произвеждаща нефтопроводни тръи, стомана и тракове за ЖП-вагони. Сред неговите клиенти са компании като „Роснефт“ и „Газпром“. 55-годишният Пинчук има състояние от $4,2 милиарда долара, което го нарежда на 560-о място в класацията на сп. „Форбс“ на най-богатите хора на планетата през 2014 г. Той е женен за Олеся Кучма (сега Пинчук), дъщеря на първия след разпадането на Съветския съюз президент на Украйна Леонид Кучма. Виктор е близък приятел на семейство Клинтън и бе сред гостите на партито в Ню Йорк през 2006 г. за 60-годишнината на Бил Клинтън. Пинчук се прочу особено много с разточителния купон за своята 50-годишнина. На пищното тържество във френския зимен курорт Куршевел той похарчи $6 милиона. Гостите бяха развличани от „Сирк дю солей“ и френския певец Ален Дюкас.


Пунчук е изкарал два мандата като депутат в парламента на Украйна. През 2008 г. той обеща $29 милиона долара на „Глобална инициатива Клинтън“, организацаия, която координира благотворителна дейност в света, осигурявайки средства за различни проекти. Сдружението е с идеална цел и не разполага със собствени финанси. Отделно украинският олигарх е дарил  $8,5 милиона долара на „Фондация Клинтън“, които са част от поетия ангажимент за $10 милиона.


Докато Хилъри Клинтън е била топдипломат на САЩ фондацията е получила и $7,3 милиона долара от Саудитска Арабия. Сред дарителите е член на кралското смейство. След 2009 г. в организацията са постъпили около $68 милиона. Значителна част от тази сума - $60 милиона са дадени пряко за благотворителни проекти.


Преди Хилъри да бъде назначена за държавен секретар, бившият президент Бил Клинтън обеща на държавния глава Барак Обама, че фондацията няма да получава пари от чужбина докато съпругата му е на този важен държавен пост. От фактите, изнесени в „Уолстрийт джърнъл“ се вижда много добре доколко това обещание е било спазено.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец