06.03.2015 17:58

НАСА: На Марс е имало повече вода, отколкото в Северния ледовит океан

Видян 1938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Площта на съществувал някога океан на Марс е повече, отколкото учените предполагаха преди, съобщи официално НАСА. Експерти са изчислили, че там е имало вода, повече отколкото в момента се съдържа в Северния ледовит океан на Земята.

 

Този факт може да се превърне в основно доказателство за съществувал живот на Червената планета. „Преди 4.3 милиарда години на Марс е имало много вода, толкова, че разположена върху цялата планета е трябвало да има дълбочина 137 метра”, казва Роберт Годар Джеронимо от космическата агенция.


Океанът е бил много по-дълбок и разположен в Северното полукълбо на планетата на обща площ от 19 % от повърхността й. За съществуването на океана учените разбраха още през 2011 година, когато за първи път бе анализиран състава на повърхностния слой на марсианската почва, но едва сега стават ясни размерите на водното покритие там.


През 2016 година НАСА планира да разшири програмата за изучаването на Марс и да изпрати още един марсоход на планетата. Проектът ще струва 425 милиона долара и ще търси как точно се е формирала планетата.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се