06.03.2015 16:45

Монтюпе е замърсител, завод опасен за живота!

Видян 2516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората в нашия град наричат Монтюпе замърсител. Хората в нашия град наричат Монтюпе завод опасен за живота. Монтюпе е наказан по българското законодателство, обективно и безпристрастно. Но вместо да се промени и превъзпита, той действа точно по този начин, който Вие ненавиждате. Като огромна ябълка, която изгнива всеки ден, която става все по-малко за ядене, в която дори и червеите са мъртви, а гнилостта й придобива все по-големи размери, унищожавайки всичко узряло. Докато не изгние цялото дърво“.


Това заявява в писмото си, което изпрати днес до посланика на Република Франция в Република България Ксавие Лапер дьо Кабан русенецът адв. Петър Йотов Николов.


Припомняме, че след множество сигнали и проверки на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе на френското предприятие бе наложена санкция за несъгласувани с РИОСВ съоръжения, която бе потвърдена на два пъти от различни инстанции. 

В началото на годината пък бе освободен директорът на екоинспекцията Дауд Ибрям, който призна, че му е намеквано да не контролира толкова стриктно определени компании.


Адвокат Петър Николов е роден в Русе, но от години живее и работи във Варна, като от около година е и член на местната адвокатска колегия. Припомняме, че още с първото си явяване в съдебната зала Николов стигна до престижната номинация в категорията „Дело на годината“ на Годишните награди за правосъдие 2014 „Темида – цената на истината“. Въпреки работата си извън Русе обаче, Николов не се отделя от проблемите на родните си град, следи отблизо случващото се тук и отправя питане към френския посланик с надежда, че ще застане на страната на гражданите.


„Би ли било честно, ако вашият сънародник направи необходимото гражданите да престанат да смятат, че Монтюпе е един отровител, а лъч надежда за работа и по-добър живот? Би ли било по мускетарски, ако тези инвеститори се държат като французи, по френски, а не да търсят българските лоши начини? Няма как ние да станем добри като французите, щом французите са дошли да станат лоши като някои българи. Пиша Ви всичко това, г-н Дьо Кабан, с надежда и защото не се съмнявам във вашата доблест, че ще застанете на страната на гражданите“, пише още Петър Николов.


Topnovini.bg прилага и пълния текст на писмото на русенеца адресирано до френския посланик без съкращения и редакторска намеса:


"Уважаеми г-н Ксавие Лапер дьо Кабан,

посланик на Република Франция в Република България,

Пиша Ви по повод завод Монтюпе в Русе. Знам, че Вие сте защитник на правдата и свободата. И когато видите неправда уведомявате българските власти, а и цяла Европа за това. Когато френски фирми страдат от действията на българския съд, когато са жертви на престъпно действие или бездействие Вие проявявате решителна нетърпимост. За това за мен сте един от двигателите на реформата у нас, защото имате смелостта да посочите гнилите ябълки, да назовете проблемите с имената им и сте готов да кръстосате шпага с всеки, който закрива със своята сянка пътя на светлината. Така е по мускетарски".


"Мисля, че в България българите не са единствените, които трябва да се стремят към това. Франция е известна със своята социална политика, със своята икономика, с демократичните си устои, с гражданското общество. А още и с любовта, хубавите вина, с френското кино и музика. Много българи се стремят към Франция и мечтаят да отидат, за да се разходят по Шанз Елизе, да учат и да работят. Много българи обичат Франция. И дори когато Ви победихме на футбол, то това беше за добро на френския национален отбор, който стана непобедим след това. Но смятам, че към френския стандарт трябва да се стремят и всички френски инвеститори, които са добре дошли у нас. Като например завода на Монтюпе в Русе. Когато заработи си спомням, че имаше оптимизъм, че нов завод отваря врати, че ще има работа и градът ще се съживи. И днес, работа има. Всички знаят, че работниците в Монтюпе получават около 300 евро на месец. Съвсем не по френски стандарт. И това не е най-лошото. Защото всеки може да избере къде да отиде на работа, но не всеки може да избере въздуха, който да диша. Хората в нашия град наричат Монтюпе замърсител. Хората в нашия град наричат Монтюпе завод опасен за живота. Монтюпе е наказан по българското законодателство, обективно и безпристрастно. Но вместо да се промени и превъзпита, той действа точно по този начин, който Вие ненавиждате. Като огромна ябълка, която изгнива всеки ден, която става все по-малко за ядене, в която дори и червеите са мъртви, а гнилостта й придобива все по-големи размери, унищожавайки всичко узряло. Докато не изгние цялото дърво. Разбира се, не е проблем да сменим отговарящия за екологията в града, за да не глобява по 30 000 лв., не е проблем да изхвърляме отровни емисии във въздуха, да затворим шлюзовете на завода и да го превърнем в газова камера. Не е проблем да накараме политиците да мълчат, не е проблем да спазваме законите формално, не е проблем, че работниците ни се разболяват твърде рано и твърде млади. Ще дойдат други. Не е проблем, че заплатите не са френски. Тук не работят французи. Те не биха си позволили това. Или поне не в цеховете. Би ли било честно, ако вашият сънародник направи необходимото гражданите да престанат да смятат, че Монтюпе е един отровител, а лъч надежда за работа и по-добър живот? Би ли било по мускетарски, ако тези инвеститори се държат като французи, по френски, а не да търсят българските лоши начини? Няма как ние да станем добри като французите, щом французите са дошли да станат лоши като някои българи. Пиша Ви всичко това, г-н Дьо Кабан, с надежда и защото не се съмнявам във вашата доблест, че ще застанете на страната на гражданите.


С почит, адвокат Петър Йотов Николов"



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей