Свързани новини

04.03.2015 16:39

Родители и ученици протестираха пред НГДЕК

Видян 1679 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Част от родителите и учениците от Националната гимназия за древни езици и култури протестираха вчера пред 13-о основно училище в София, за да се противопоставят на решението на Министерството на културата да бъдат преместени в новоремонтираната сграда на НГДЕК на улица Баба N 16 в квартал Модерно предградие. 


В 8,00 часа те застанаха пред входа на сградата на НГДЕК на ул. Св. Св. Кирил и Методий до Женския пазар, за да попречат на изпълнението на заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов. Родителите обявиха, че не са съгласни с прехвърлянето на децата в средата на годината, както и че сградата в Модерно предградие е непригодна за учебния процес и опасна за здравето на учениците. 


Протестиращите настояваха за мораториум върху преместването на Класическата гимназия в Модерно предградие. Учениците пък заявиха, че не искат да  ходят на училище в покрайнините на София. Те издигаха плакати Между гробището и бунището ли е мястото на НГДЕК? 


Повечето от протестиращите признават, че настоящата сграда до Женския пазар също има нужда от ремонтни дейности и не е подходяща, но твърдят, че учителите сами „разкрасявали” стаите. Някои от родителите пък не бяха наясно дали са изпълнени предписанията на ХЕИ относно сградата на улица Св. Св. Кирил и Методий, но заявиха, че ремонтът на помещенията на ул. Баба N 16 не е извършен качествено. Не се интересуват и кой ще връща парите за реновирането на сградата в Модерно предградие, на стойност 2,166 млн. лева, които бяха отпуснати от еврофондовете. 


Припомняме, че съгласно изискванията на Европейската комисия, обновената сграда на ул. Баба трябва да се ползва за 5 години именно от Класическата гимназия. В противен случай държавата трябва да върне изразходваните за строителни дейности суми. Част от учениците и учителите обаче искат да се върнат в сградата в Модерно предградие, тъй като материалната база било по-подходяща. 


Третата проверка, извършена от здравното министерство през почивните дни пък показа, че в училището няма азбест и реално не съществува пречка учебните занятия да бъдат извършвани там. Протестиращите ученици, подкрепяни от родителите си, обаче заявиха, че няма да посещават часовете, ако трябва да ходят чак до Модерно предградие.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от