26.02.2015 12:50

Готвят стикери „на позора" за шофьори, спрели на места за инвалиди

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Центърът за независим живот и Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия (ПТП) искат двойни глоби за нарушенията, свързани с неправомерно паркиране на местата за инвалиди.


Липсата на свободни паркоместа или пък притежанието на картонче, гарантиращо, че автомобилът се управлява от човек с увреждане, са сред най-честите оправдания на шофьорите, които си позволяват да нарушават правилата, спирайки по т.нар. "сини места", показва експеримент на Центъра за независим живот, Асоциацията на пострадалите при ПТП и КАТ. На пресконференция те представиха мултимедиен клип, заснет на паркингите на три столични мола, където ясно се вижда как посетителите паркират без колебание на "сините места".


"Имам картонче на роднина", „Аз само за малко", "Няма места", са сред най-честите отговори на нарушителите пред доброволците, участвали в експеримента.


Равносметката показва, че върху 4 места за хора с увреждания за два часа са паркирали 15 нарушители и само един водач, който действително има право да се възползва от синята маркировка.


"Убедена съм, че повечето от хората, на които попаднахме, никога няма да паркират на "синьо" място", коментира Капка Панайотова от Център за независим живот. Тя обаче осъзнава, че винаги ще има такива, които ще продължават да не се съобразяват с нормите. Хората с увреждания всеки път изпитваме на собствената си кожа наглостта, която не е с увреждане, признава Панайотова.


Освен клипа, който днес бе излъчен пред медиите, са заснети още 2 кратки филмчета. Иван Шопов, който е създател на цяла видеогалерия, в която се стреми да събира ежедневните нарушения по пътищата, поясни, че лицата на нарушителите са скрити. Целта е да дадат възможност на „съвестта да проговори" и повече да не нарушават закона. С течение на времето обаче те ще бъдат показвани, защото, по думите му, е излишно нарушителите да бъдат "ухажвани".


Шопов е категоричен, че и най-съвършените правила и закони са лесни за нарушаване, когато няма контрол, а у нас той е занижен. Доста държавни институции трябва да бъдат по-активни в бъдеще, смята той.


Инициаторите на кампанията са изработили и сини стикери със символа на хората с увреждания. Върху талончето обаче има и надпис, който напомня, че "наглостта не е увреждане!". Идеята е съвестните хора да залепят стикери, когато станат свидетели на подобни нарушения. А когато изпитат неудобството да отлепят талона, да не си позволяват повече да пренебрегват правилата.


"С цялата сила, която притежаваме със Закона за движение по пътищата, ще продължаваме да помагаме тези хора да се чувстват защитени от хората, прилагащи закона", увери шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев. Той подчерта, че всеки човек има познат или близък в положението на хората с увреждания и знае пред какви неудобства са изправени.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат