Свързани новини

24.02.2015 14:26

Дълговете на ВМА при Тонев скачат от 1 млн. на 120 млн. лв.

Видян 6855 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„През 2002 г. имахме задължение от 1 800 000 лв.”,признава в интервю след назначаването му за директор на ВМА ген. Тонев, който попада там с протекцията на Георги Първанов. „Към септември болницата имаше натрупани 91 млн. лв.”, посочва в интервю след пенсионирането си в края на 2013 г. Същият герой, който в понеделник беше разжалван от Бойко Борисов, независимо от жалкия опит да бъде оправдан, който направи вицето му Румяна Бъчварова. Според одит след края на управлението на „изключителния здравен мениджър” всъщност дълговете на ВМА са 120 млн. лв. Скокът с близо сто пъти (близо 10 000%) е при натрупана инфлация от има-няма 30% 2002-2013 г. Всичко това от джоба на всеки от нас!


ВМА държи при пенсионирането му 1/2 от всички дългове на цялата система – над 400 болници. Нищо, че е една от трите, които се финансират не само от НЗОК, но и от държавна субсидия, плюс непрестанно добавяне от МО (само през 2011 г. е 20 млн. с обещание за възстановяване, което никога не се получава, та историята се повтаря и през 2012 г.). 


И нищо, че ВМА е една от болниците с най-малък континент –  пъти по-малък например от закритата за 1 млн. дългове болница в Девин, обслужвала хората в 3 бедни родопски общини.


Вече се доказа от одит злоупотреба за 12 млн. лв., при това продължаваща, само с една от клиниките в болницата. Прибавяме и доклад на Сметната палата за управлението на ВМА през 2006- 2007 г., който освен тежки финансови нарушения констатира и пороци на обществени поръчки. 


С което искаме да напомним, че всичко отдавна е доказано, но защо не е наказано? Дали, защото Гоце е полит.баща не само на Тонев, но и на тогавашния глав.прокурор Борис Велчев, а сега е коалиционен партньор на ГЕРБ? 


Ето доклада: „Не е последователна политиката във ВМА при изготвянето на отчетите за касовото изпълнение на бюджета  през одитирания период. Утвърдените годишни разходи са в размер на 58 397 хил. лв. Извършени са корекции на утвърдените разходи с писма на дирекция „ПУБ”. Към 31.12.  общият размер на коригираните разходи е на стойност 110 619 хил. лв. получаваните приходи във ВМА са значителни. Приходите от  наличното имущество във ВМА, което се отдава под наем, могат да се планират сравнително точно на база на действащите договори за наем.


От страна на второстепенния разпоредител с бюджетни кредити и от първостепенния разпоредител с бюджетни кредити не е инициирано искане за разрешение от министъра на финансите ВМА да премине от бюджетна сметка на самостоятелен бюджет.


През одитирания период незаконосъобразно са използвани помещения за извънболнична помощ без да са подписани анекси за удължаване на срока на действие на първоначално сключените договори между ВМА и съответните контрагенти. Преведените наеми са в по-малък размер от изискващите се. Не са защитени в достатъчна степен интересите на ВМА.


В отчетите за касовото изпълнение на бюджета на ВМА през одитирания период не е заложен уточнен план по разходния параграф 51-00 „Основен ремонт на дълготрайни материални активи (ДМА)” и такива не са отчитани. Разясненията са, че през 2006-2007 г. разходите са за текущ ремонт и те са отчетени по параграф 10-30 „Текущ ремонт”. 


При анализа на извършените бюджетни разходи през одитирания период е установено, че са извършени разходи, които имат характер на разходи за основни ремонти във ВМА и нейните структури.


Без да е предвиден съответен подпараграф на параграф 51-00 „Основен ремонт на ДМА” за извършване на основни ремонтни работи от такъв характер и без да са  утвърдени бюджетни средства за такъв основен ремонт във ВМА са извършени неоснователно разходи за основни ремонти. Изплатените бюджетни средства за извършените строително-монтажни работи за основни ремонти във ВМА и нейните структури са посочени като разходи по подпараграф 10-30 „Текущ ремонт” на параграф 10-00 „Издръжка”. В същото време извършените основни ремонти са основание за завишение на цените на медицинските услуги, заплащани от пациентите на ВМА.


При извършената проверка на аналитичните счетоводни партиди на заприходените дарения във ВМА през одитирания период е установено, че при завеждане на ДА във ВМА са констатирани пропуски, като са нарушени вътрешните правила за завеждане на ДА,  утвърдени от началника на ВМА”.


Генералът ли стои зад голяма спедиторска фирма с 40 модерни ТИР-а и 20 вана на обща стойност над 50 млн. лв. и известен завод за майонеза и други храни, надписвал 4-кратно сметките за доставки на ВМА – всичките кредитирани от една голяма банка, откъдето са минавали стотиците милиони на болницата? В момента разследваме ние, дано да го стори и който трябва!



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да преосмислите някои от своите планове

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да