23.02.2015 16:37

Осъдиха Инвестбанк за 9 млн.

Видян 3789 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Софийският градски съд е осъдил “Инвест банк” на Петя Славова да върне източените от сметката на фирма “Месокомбинат Варна” АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски от 715 хил. лв.

 

Общата сума, която банката на Петя Славова има да връща на окраденото дружество е към 8,9 млн. лева по сегашния курс на валутата.

 

Случаят е един от описаните в поредица от материали в e-vestnik през март-април 2011 г. с общо заглавие “Клептокрация”. Публикациите станаха и повод Петя Славова да заведе гражданско дело за неимуществени вреди към автора на материала Иван Бакалов с иск в размер на общо 100 000 лева. Делото се гледа днес в Софийския градски съд. Славова твърди, че е наклеветена, нямало кражби от сметки на клиенти в банката, името й е опетнено. Ще доказва в съда със свидетели, че публикациите в e-vestnik са я разболели от рак.

 

Решението на Софийски градски съд, търговско отделение, по дело 6028/2012 г. доказва, че от сметката на фирма “Месокомбинат Варна” АД вътре в банката са източени близо 2,5 млн. долара и тя трябва да ги върне на окрадената фирма, плюс лихви, обезщетение и съдебни разноски.

 

“Месокомбинат Варна” АД е дружество, управлявано от майката на убития варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Три фирми, свързани с него, превеждат общо над 5 млн. долара на депозити в “Инвест банк” на Петя Славова през 2009 г. и скоро след това установяват, че парите им са изчезнали от сметките.

 

Окрадените фирми отправят нотариални покани да им възстановят парите, но безрезултатно, пишат до всички инстанции, включително БНБ, преговарят с банката, подписват нов  договор, с който тя се задължава да им възстанови парите, но това не става.

 

Едва сега, с това решение на съда, едната от фирмите - “Месокомбинат Варна” АД успява да докаже, че “Инвест банк” са им отнели неправомерно парите и са им нанесли щети.

 

Междувременно обаче бизнесменът Борислав Манджуков е убит през март 2014 г. в София. Едва след убийството, и три години след публикациите за източените пари от сметките в банката, Петя Славова заведе дело срещу редактора на e-vestnik.

 

По предварителна информация банката вероятно е обжалвала присъдата в Апелативния съд. Но доводите й пред съда са толкова абсурдни, че съдията ги е отбелязал в съдебното решение:

“…По такъв несъмнен начин се установява „източването” на средствата от депозитната сметка, че всички доводи на ответника „против” се явяват абсурдни…”

 

“Инвест банк” на Петя Славова оспорва в съда всичко възможно. Банката оспорва съществуването на договор за депозит. Оспорва правото на главния си счетоводител Петър Маринов да сключва от името на банката такъв договор.

 

След като парите по депозита са източени, банката твърди, че не е извършвала неправомерни разпореждания по сметката на ищеца, а той сам с електронно банкиране си е изтеглил парите. Но такива действия се регистрират в банковата система и се знае с точност кой, кога и как е изтеглил парите. Това се установява и с вътрешен одит, и с проверка на БНБ. С банкови бордера и подпис на главния счетоводител парите са източени от сметката. Титулярът на сметката не е извършвал никакво интернет банкиране и превод на суми.

 

Банката оспорва също, че представител на фирмата е внесъл на три пъти в брой допълнителни по-малки суми по сметката (отначало основната сума над 2 млн. долара е преведена в “Инвест банк” от Централна кооперативна банка).

 

Читателят може да получи умопомрачение от всички обстоятелства, оспорвани от банката и от това как реално са източвани парите от сметката на фирмата.

 

Главният счетоводител Петър Маринов през февруари 2012 г. даде пресконференция и обясни как са източвани сметки на клиенти “по нареждане на Петя Славова” (виж тук подробности). Срещу Петър Маринов има прокурорско производство (тъй като неговият подпис стои под документите, източващи сметките на клиенти на банката), но не и срещу Петя Славова.

 

За съобщаването на тези факти, съобщени и от други медии, Славова съди редактора на e-vestnik. По характер делото прилича на опит за сплашване и натиск върху свободата на печата." /e-vestnik.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху