19.02.2015 17:05

Унгария с 2 пъти по-евтин газ от нас и $ 10 млрд. за АЕЦ

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария направи поредната си ударна сделка като договори с Русия рязко намаляване на без друго доста по-ниската си от нашата цена на газа. По време на посещението на властeлина на Кремъл в Будапеща Владимир Путин е дал изключително добрата ставка от 260 долара за 1000 куб.м синьо гориво на Виктор Орбан, предава агенция Блумбърг. 

 

Това е половината от парите, които струва газът на България. Освен това, Будапеща няма да плаща предварително договорено количество, а точно толкова, колкото потребява, което е много по-удобно от гледна точка на ефективността. Единственият икономически ангажимент на Унгария е да спре „ривърс”-а или обратното изпращане на газ към Украйна. Което пък попарва надеждите, изразени от киевския премиер Яценюк, който обяви, че вече внася 66% европейски газ (всъщност става въпрос за руско синьо гориво, обратно препратено от Словакия и Унгария). Така Москва и Будапеща взаимно си гарантират, че Украйна, която има навика да не си плаща сметките и на двете си партньорки – веднъж за преки и втори път за oпосредствани доставки на газ, няма да може да им извива ръцете, както прави вече цяла година.

 

Орбан няма да се присъедини и към евентуалния Европейски енергиен съюз, за който Брюксел говори от години, но не може да осъществи. Той обяснява това с националните интереси, които за него имали по-голямо значение от тези на ЕС и той отстоявал суверенитета си. Не е тайна, че дори при организираните по бг модел протести срещу преизбрания със 70% преди малко повече от година унгарски премиер, Будапеща отказа и разполагане на командни центрове на НАТО на нейна територия, въпреки че е съседна на Украйна страна, за разлика от България. Което сториха и комшийките й Словакия и Чехия – също част от новото руско лоби в смятана до неотдавна за проамериканска Централна и Източна Европа.

 

След като договори по 4 нови атомни реактора с Турция и Египет, където ще създава цели отрасли, Русия ще гради и в Унгария. Москва ще кредитира с 10 милиарда долара ядрените мощности. Става въпрос за два реактора.  

 

Това пък от своя страна дава отговор на многогодишния въпрос – колко всъщност би ни струвала АЕЦ Белене, където също се предвиждаха 2 реактора и която беше спряна преди 3 години като проект и впоследствие стана обект за референдум. Парите са колкото смятаме да изтеглим като нов кредит в момента. 



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените