19.02.2015 12:11

Румъния сваля данъци, акцизи и осигуровки

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радикални промени в данъчната система на Румъния влизат в сила от 1 януари 2016 г., предава bTV. Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален с 4%, акцизът на дизела с 20%, на акциза на бензина с 18%, а акцизът на алкохола - с 15% за бирата и 30% за етиловия алкохол.


Проектът за новия Данъчен кодекс, който бе представен в сряда на правителствено заседание от румънския финансов министър Дариус Вълков, е централна тема в румънския печат днес.


„Новият Данъчен кодекс предвижда и намаляване на социалните осигуровки с по пет процента както за работодателите, така и за служителите, както и на плоския данък”, отбелязва вестник „Евениментул зилей”. Данъчните облекчения са единственият шанс на Румъния да съживи икономиката си основно чрез засилване на потреблението, казват представители на бизнеса, цитирани от изданието.


„Предложението за намаляване на стандартното ДДС на 20% може единствено да ни радва, защото това означава засилване на потреблението и съживяване на икономиката”, посочва

Сорин Миня, председател на работодателска организация, допълвайки, че увеличаването на потреблението води до нови работни места.


„Данъчните облекчения, предложени от правителството, показват, че кабинетът се движи в правилната посока”, смята икономистът Аурелиан Докя. Според икономиста Раду Крачун намаляването на данъците трябва да се прави на фона на намаляване на сивата икономика.


Другите промени, включени в новия Данъчен кодекс, са диференцирана ставка по ДДС от 9 на сто за месо, риба, плодове и зеленчуци от 1 януари 2016 г.; микропредприятията с персонал от повече от двама души ще плащат 1% данък върху оборота, а микропредприятията без персонал или само с един служител ще плащат 3% данък върху оборота и 1530 леи на всяко тримесечие; местните власти ще могат да повишават данъците на сгради и имоти, които са неподдържани, с 500%. Тази мярка важи и за необработвани повече от две години земеделски земи, допълва вестник „Ромъния либера”.


„По този проект на нов Данъчен кодекс се работи изключително много и миналата година имаше множество дискусии с представители на бизнеса”, изтъкна румънският премиер Виктор Понта, допълвайки, че Данъчният кодекс ще бъде изпратен за обсъждане и одобрение в парламента след месец.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни