17.02.2015 10:54

Правнучката на сестрата на Левски: Филмът е подигравка с Дякона

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Праправнучка на сестрата на Васил Левски Христина Богданова определи филма "Дякон Левски" като подигравка с Левски, с историята и с миналото. Тя изрази негодуванието си чрез гневен пост във "Фейсбук".


"Току-що се прибирам от премиерата на филма Дякон Левски. В изключително редки моменти от живота си няма думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", възмути се Богданова. 


Според нея, образът на Левски във филма е бил исторически недостоверен, той бил представен като мижитурка. 


"Потресаващо е! Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава...", пише Богданова в отговор на коментарите под статуса.


"Само за контрапункт! Утре имам среща в едно училище с шестокласници. Децата са се подготвили - имат въпроси за учителстването на Левски във Войнягово. Когато са гледали заедно агънце, куче и коте. Научили са кучето и котето да живеят заедно. Това се е опитал да ги учи Левски - как да живеят заедно въпреки различията си. Питат още за патриотичните дружинки, или за Йова, която Левски е „ухажвал“. И как я е ухажвал - искал е да откъсне цвете от градината й, но тя му отказала, защото „щял да я излъже и тя нямало да може да се ожени за войняговец после“. А той й казва: "Като извоюваме свободата, ще се върна и ще те направя даскалица.“ Или пък - питат те, откъде идва избора му на името Игнатий... И такива неща... човешки, топли, смислени. Толкова богат образ е Васил Левски, на толкова много неща учи... И преди всичко е човек, истински човек. И от това се вълнуват хората, и това мога категорично да го заявя след толкова срещи и тук в София, и в различни градчета, през последните няколко години. Нищо от това нямаше в този филм, който има претенцията да представи човека и светеца Левски”, пише още потомката на сестрата на Левски, която единствена от цялото семейство има наследници.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,