Свързани новини

13.02.2015 16:05

Министър Петкова: 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" са приоритет

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Техническото състояние на конструкциите, системите и компонентите на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" съответстват на изискванията, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол относно удължаване на ресурса за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй".


"Вече са обследвани двата блока по съвременна европейска технология и сме на втори етап от процедурата за удължаване на живота на двата блока. Мерките по този етап ще се изпълняват до 2016 - 2018 г.", посочи Петкова.


В бизнес програмата на АЕЦ „Козлодуй" за периода 2014-2019 година са предвидени средства и финансов ресурс, изтъкна Петкова. "

Нужната сума за двата блока е над 270 милиона евро. До момента са изплатени 190 милиона лева. Обмислят се няколко варианта за осигуряване на финансиране по отношение удължаването на срока на живот на 5 и 6 блока на АЕЦ „Козлодуй", подчерта енергийният министър, изтъквайки, че това е приоритет на управлението в сектора.


По отношение на 5 блок, по думите на Петкова, не разполагаме с резерв от време. "Всички ние трябва да мобилизираме усилията си максимално бързо да работи администрацията и колегите от АЕЦ „Козлодуй" , за да можем наистина да се поберем в програмата, която е разписана буквално по месеци за удължаване на живота на 5 блок", каза тя и добави, че няма налице опасения, че блоковете ще бъдат затворени.


Енергийният министър посочи, че не може и да става дума за рестартиране на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй".


По думите й за последните години, в които двата реактора функционирали, за модернизацията им отишли 311 милиона долара. До края на 2005 година пък са изпълнени допълнителни проекти на стойност 14,3 милиона долара. Двата реактора са изключени от енергийната система на 31 декември 2006 година и това е необратимо, отсече Петкова.


Тя припомни, че това е условие за приемането ни в ЕС, за което сме се съгласили още през 1995 г.


Енергийната ни стратегия до 2020 г. предвижда запазване на дела електроенергия, произведен от АЕЦ - с поддържане на работещите реактори и евентуална нова ядрена мощност, но не и с рестарт на трети и четвърти блок, категоричен бе министърът.


За нея разговорите за нови лицензи по експлоатация на трети и четвърти блок би било в нарушение на договора ни за присъединяване към ЕС, като ще е свързано с нова модернизация и ще отнеме 6 години, както и неизвестни още разходи.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали