13.02.2015 14:40

БДЦ писа четворка на кабинета за първите 100 дни

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната група на "Българския демократичен център" излезе с декларация, в която дава своята оценка за първите 100 дни от управлението на кабинета, воден от премиера Бойко Борисов.


"В без време кацналия премиерски самолет виждаме особена метафора за първите сто дни на кабинета. Има желание за полет, има дори излитане, но и предвидима още в началото авария с коалиционните колесници. Бяхме прави, когато преди сто дни твърдяхме, че подобен съюз -  невъзможен за основаване на съмишлието -  рано или късно ще се превърне в съюз на съучастието", казват от БДЦ.


"Партньорите в него имат прекалено драматични разминавания в представите си за социална, образователна и външна политика. Във вижданията си за национална и социална сигурност и това се отразява видимо на работата на кабинета. Основният проблем на това управление е, че ГЕРБ се опитват да правят реформи, а реформаторите и патриотите си правят PR. Четвъртият участник в управлението – АБВ – продължа да стои на първите три букви от азбуката, без да е сигурен много как продължава тя", казват още от формацията.


"Даваме оценка добър 4 на кабинета, която е съставена от общи оценки на отделните политики. На общия форум на партиите в състава на Българския демократичен център, на 22 февруари в София, ще бъде дадена подробна експертна оценка", заявяват от БДЦ.


"Очакванията ни са за по-ясни и категорични позиции и стратегии, най-вече в сферата на икономиката, ясно посочване на виновните за КТБ, търсене на наказателна отговорност от тях и премахване на политическите чадъри в правосъдната система; за проактивна европейска политика, съчетана с ясни отговори на обществено значими теми, като тези със здравната реформа, ситуацията с бежанците, Южен поток и др. Смятаме, че дебатът по увеличението на външния дълг може да се използва за изясняване на тези позиции. Смятаме също така, че правителството трябва да подготви в спешен порядък авариен вариант на енергийната стратегия, предвид рязкото влошаване на отношенията с Русия", се казва още в изявлението.


Те отбелязват, че поставят оценка от "много добър" 4,50 за подхода на създаване на правителството.

 

"Включването на коалиционни министри от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ в сфери, за които тези партии претендират за експертиза, е подход, който трябва да бъде поощрен, защото съчетава експертната с политическа отговорност. Недостатък на модела беше демонстрираната политическа незрялост от партньорите и трудността със задоволяването на претенциите им. Налице е стремеж за сериозни действия от страна на министрите от ГЕРБ и на по-скоро PR-ски и популистки от страна на министрите на Реформаторския блок. Оценката е висока заради коренно различния за българската практика, цивилизован подход".



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни