Свързани новини

03.02.2015 15:40

Шистовият фалит води нова световна финансова криза

Видян 2428 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американското специализирано издание за петрол oil-prices.net публикува ужасяващ анализ на Том Терамус и Стив Остин за опасността от нова глобална финансово – икономическа криза, въпреки че не сме излезли от старата. Тя се основава на веригата от шистови фалити, която започна, след като по желание на САЩ арабите свалиха цената на черното злато до 6-годишен минимум. Но задържаха повече от предвиденото, като освен на Путин, навредиха и на Обама. 


Препечатваме най-важното от текста, защото в момента у нас тече кампания за разработване на шистов газ и приемане на ТПТИ, което би ни принудило да компенсираме загубите от милиарди на компаниите, ако дойдат, не го намерят или пазарът им се срине:


„Между януари 2014 г. и януари 2015 г. цената на петрола падна с повече от 55%. Най-голямата стъпка от този срив – с цели 10% за един ден настъпи на черния петък 28 ноември след срещата на ОПЕК. Причината беше отказът на Саудитска Арабия да намали своето производство. Дали този черен петък ще доведе до катастрофа на борсите през 2015 г.? 


Математически се оказва, че през последните 15 години на всеки 32-34 месеца цените на петрола се разиграват. Преди сегашното имахме крешчендо през 2011 г., а по-рано – през 2008-09 и през 2005-06. Така цикълът се повтаря на ръба на 2014-15 г.

И в предишните случаи кризата идваше след силова игра на Саудитска Арабия и американското правителство. Първите изстискват силиците на новите производители на пазара, а в момента той е наводнен от Американската шистова революция. Освен, че забавеният ръст на Европа и Китай намалява и търсенето. Едно е сигурно – когато петролните цени полудеят, става лошо за икономиките.


Защо очакваме борсова катастрофа заради затрудненията на шистовите компании? Заради финансовите инструменти, използвани за осигуряване на средства за изследване и експлоатация на находищата по света и особено в САЩ – пускане на акции, увеличаване на кредитите.


Когато цените на барел бяха около и над 100 долара, банките бяха повече от добре настроени да финансират с милиарди проектите за фракинг. Тези заеми се смятаха за слабо рискови. Цена 80 долара на барел се смята от банките за под на печеливша инвестиция в шистово гориво. В това те смятат 70 долара разходи на компанията и 10 долара марж за цената на финансиране с различни инструменти. Днес обаче американският петрол се търгува под 50 долара и значи производителите губят 20 на барел и е много вероятно да фалират. Тези загуби минават към банките, които са отпуснали проблемните кредити. Нещо, което вече видяхме с кризата в сектора с домашните ипотеки през 2008 г., която зарази цял свят. 


Фактите: 20% са се сринали корпоративните ценни книжа от лятото, което е следствие на падането в цената на петрола. Много инвеститори се опасяват от над-финансиране на енергийния сектор и бързат да се освободят от "junk bonds" (боклучави книжа). Пенсионните фондове и инвестиционните банкери видяха отписване на милиарди от състоянията си. Ефектът на заразата  пряко преминава от енергийния към финансовия сектор на банките и осигуровките. Ако до средата на 2015 г. цената на петрола не се промени (б.р. а едногодишната прогноза от вчера е 57 долара за барел или отново доста под 80) мнозина държатели на облигации с падеж 2016 г. също жестоко ще се опарят. 


Изчисленията показват, че вероятно ще бъдат засегнати вложения за 3,9 трилиона долара, колкото банките от Уолстрийт държат в свързани с петрола книжа. Ако цената на нефта не скочи над 80 долара, най-големите финансови институции в Америка ще трябва да се обърнат за помощ към Федералния резерв (б.р. както сториха при избухването на предишната финансова криза от 2008-09 г.). 


Дори той да им помогне като напечата нови непокрити с нищо долари и увеличи без друго огромния дълг на САЩ от $19 трлн., при по-дребните играчи ще има домино от фалити. В добавка към добивните компании и онези, които ги финансират, проблемите ще заразят тежко индустрията с нейния производствен сектор, който прави съоръжения, инструменти, химикали и всякакво друго оборудване за петролния сектор, който бе сред малкото с ръст в щатската икономика през последните две години. Даже гиганти като GE и Halliburton ще загубят десетки милиарди от бизнес и от невъзможност да покрият предварително направени инвестиции, да не говорим, че самите са разработили вече петролни филиали. Това от своя страна ще засегне милиони акционери, очакващи дивиденти, което пък ще срине курсовете на ценните книжа на индустриалните колоси. Това ще свали борсовите индекси, което пък ще удари всички свързани с тях фондове, които ще донесат загуби и на бизнеса си и на своите милиони акционери.  Всичко това ще означава неистов дефицит на пари в американската икономика, което пък ще срине отново цял Уолстрийт и глобалната криза ще бъде жестока. 


Изобщо, шистовите фалити, които вече започнаха, ще произведат ефекта на снежната топка, какъвто имаше банковата криза от 2008 г. Затегнете коланите за екстремно пътуване и внимавайте да не изпуснете някоя възможност! Както веднъж каза Уорън Бъфет: „Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите се страхуват”.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви