29.01.2015 15:21

„БМОРК Илинден-Преображение“ ще брани българската история и памет

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданското сдружение „БМОРК Илинден-Преображение“ отбеляза официално своето учредяване. Сред членовете и ръководството на родолюбивата организация са учени, историци, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери. 


Организацията получи регистрация в съда няколко месеца след основаването си. „БМОРК Илинден-Преображение“ бе учредено през лятото на 2014 г. в София, в навечерието на годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. 

 

Сдружението е продължител на граждански комитет БМОРК-2013-Илинден-Преображение, създаден по инициатива на Българския културен клуб – Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.


Възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно-историческото ни наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на Родината ни, са част от целите на „БМОРК Илинден-Преображение“.


Сред учредителите на сдружението са Райна Дрангова - внучка на славния български полковник Борис Дрангов и дъщеря на видния деец на ВМРО и революционер Кирил Дрангов, Михаил Развигоров - внук на щипския войвода Мише Развигоров и син на ръководния деец на ВМРО Страхил Развигоров, Елисавета Шапкарева – внучка на поетесата Елисавета Багряна и правнучка на българския възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев, както и родственика на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров – Владимир Тодоров, който е и председател на сдружението. 

 

Заместник-председател е Мирослав Ризински, станал знаков пример в борбата за правата на осъзнатите българи в Македония. Той заплати със свободата си, излежавайки в македонски затвор политическа присъда, заради изразеното си българско национално самосъзнаие и смелостта да го обяви ясно и недвусмислено в Република Македония.


Членове на Управителния съвет на сдружението са и историкът доц. Александър Гребенаров - председател на Македонския Научен Институт, д-р Ваня Стоянова - председател на Тракийския Научен институт, Иво Антонов – историк и експерт по военните паметници в Министерството на отбраната, Симеон Попов – председател на Младежки консервативен клуб и адвокат Валери Николов.


Сред учредителите са и научният изследовател Трендафил Кръстанов, Петър Харалампиев – настоящ зам.- областен управител на София, журналистът от Телевизия СКАТ Мария Цветкова, избрана за говорител на сдружението, която от години се занимава с теми, свързани с българските общности в Македония и Западните покрайнини, Георги Дракалиев, автор на документалните филми - „Концлагерът Трикери“, за ужаса на българското население през 1913 г. в Солун и околностите и „Ениджевардарското слънце”, който разказва за легендарния Апостол войвода. 


Официалното празненство по повод учредяването на „БМОРК Илинден-Преображение“ започна със звучене на българския национален химн и слова на членовете на ръководството Владимир Тодоров, Мирослав Ризински и доц. Александър Гребенаров. 

Специални гости на събитието бяха ансамбъл „Гоце Делчев“ и председателят на БККС Лазар Младенов, който пожела „На добър час!“ на представителите на новорегистрираното родолюбиво гражданско сдружение.


Присъстващите на събитието изпяха заедно химните на Страндажа „Ясен месец“ и на ВМРО „Изгрей зора на свободата“, както и песента, избрана за химн на сдружението - „Питат ли ме дей зората“, по текст от стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.