Свързани новини

29.01.2015 14:24

БСП с три предложения в полза на потребителите на електроенергия

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП Лява България ще използва промените в Закона за енергетиката, за да внесе изменения, които са в полза на потребителите на електроенергия и дисциплиниране на дейността на ЕРП-тата, съобщават от левицата.


Предложенията бяха представени пред журналисти в парламента от депутата от левицата Таско Ерменков. Първото предложение е когато има увеличаване на потребената енергия, установено с 50% от предишен период, ЕРП-тата да имат право и задължение да информират потребителите си за това предварително, а не с фактурите. 


Второто предложение е ако потребител прецени, че повишеното потребление не е обосновано, да има право да обжалва сметка и, за разлика от сега, тази сметка да не е задължителна за плащане до момента, до който не е разгледана жалбата. 


Таско Ерменков представи и третото предложение - то цели преустановяване на произвола със спирането на електроенергия на хора, които дължат 1 лев или са просрочили плащането си с един ден. 

"Въвеждаме регламент, с който не може да бъде спрян токът, ако просрочието ти за плащане не надхвърля 1 месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да се случва в събота, неделя, предпразнични и празнични дни", добави социалистът. Той бе категоричен, че всички действия, които засягат интересите на потребителя, в това число и спирането на електроенергията, трябва да се случват само когато той лично бъде уведомен за това в съответния срок от 3 дни, а констативните протоколи да не могат да бъдат подписвани в негово отсъствие. Депутатът припомни, че тези промените социалистите са внесли и миналата година, но не са срещнали подкрепата на парламента. 


"Енергодружествата излъгаха цяла енергийна комисия, какво остава за хората, които едва събират пари да си платят сметката", заяви депутатът от левицата и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев. В подкрепа на думите си той разказа за извънредното заседание на Комисията по енергетика, където той е задал два пъти един и същ въпрос – дали всички граждани предварително са уведомявани за това какво дължат. 


"Бе ми отговорено от трите електроразпределителни дружества, че това е така. Знам, че ЧЕЗ го правят, защото съм техен потребител, но имам сигнали, че EVN и Енергопро не го правят", продължи Стойнев. 

Той бе категоричен, че от тези чуждестранни инвеститори не се иска нищо изключително, а да уважават българските институции, българските граждани и най-важното - да спазват българското законодателство. 


"Ако тези промени бяха приети в предишния парламент, сега нямаше да има тази криза, която българските граждани трябва да понесат отново заради действията на ЕРП-тата", добави социалистът. В подкрепа на думите си, че някои от енергодружествата не уведомяват предварително за сметките си потребителите, той даде думата на колегата си от БСП Лява България депутатът Иван Иванов, който е потърпевш. 


"Масова практика е Енергопро да не изпраща предварителни уведомления за дължимата сума. Единственото уведомление, което се получава, е за съобщение за предстоящо спиране на електричеството", заяви Иванов. 


Той допълни, че притесненията на гражданите от районите, където оперира Енергопро, наистина са основателни. 


"При проверките на ДКЕВР са установени над 6000 абоната, които са получили т.нар. двойно фактуриране. Нормално е да възникне напрежение, аз лично съм един от тези, които получи двойно фактуриране", каза още Иванов. Той подчерта, че е много важно регулаторният орган да вземе незабавно мерки да бъдат изпълнявани ангажиментите на ЕРП-тата, в частност - Енергопро да уведомяват предварително своите абонати за потребената от тях електроенергия. 

"Енергопро не дава предварителната сметка, а само след заплащане. Единствено от сайта на дружеството може да се разбере какви са дължимите суми", отбеляза социалистът. Според него това е сериозно нарушение. 


"Процедурите, които бяха започнати по отнемане на лиценза на тези оператори, имат основание да бъдат завършени, и то не в тяхна полза", завърши народният представител.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако