Свързани новини

27.01.2015 14:39

Докладът на ЕК: Недостатъчен прогрес в България

Видян 1905 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е постигнала известен напредък, но въпреки това, той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.


Това се отбелязва в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, който се публикува на всеки две години.


В документа се посочва, че от последния доклад през юли 2012 г. страната ни е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване. Посочват се и други "полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт". 


Въпреки това ЕК обобщава, че като цяло напредъкът е недостатъчен, а доверието е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.


В доклада се посочва, че все още има много малко случаи на организирана престъпност и корупция, които са приключили с присъди.


Работната версия на доклада дава пет основни препоръки за работа, съобщава "Нова телевизия". 

 

Брюксел отчита липсата на напредък и резултати в съдебната реформа и борбата с корупцията. Анализирайки случилото се за бурната една година ЕК отбелязва, че нестабилната политическа ситуация и смяната на три различните правителства са причина за липсата на съществен напредък.

 

Висшият съдебен съвет е институцията, подложена на най-сериозни критики и ЕК отново настоява за преструктурирането му.


Комисията не посочва конкретни имена в доклада, но отбелязва, че изборът на шеф на Съдебния инспекторат е ключов, за да се гарантира независимост и прозрачност във висшата съдебна система. Принципът за възлагане на дела също не отговаря на препоръките и е незадоволителен.

 

Докладът отбелязва, че миналата седмица е внесено предложение за съдебна реформа, но засега това се разглежда само като намерение за реформа, а не като резултат.

 

Корупцията по високите етажи на властта остава основен проблем за България, както посочва и проучване сред гражданите на "Евробарометър". 

 

БОРКОР не е дал резултати, а обществената администрация няма система за контрастиране на корупционните практики, се посочва в работната версия на доклада. 

 

Конфликтът на интереси остава като проблем и съдебните дела са неефективни и приключват с минимален брой осъдени. Резултатите в борбата срещу големите криминални групировки също не са довели до приемливи резултати.

 

Комисията отбелязва, че въпреки краткото време на управление, с действията си сегашният кабинет получава кредит на доверие.

 

На този етап България и Румъния остават в пакет под набюдението на Комисията и механизмът за контрол и сътрудничество. 

 

Долкадът ще бъде представен официално сряда в 14:00 часа българско време.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и