Свързани новини

22.01.2015 15:27

Удължаването на 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" е приоритет

Видян 941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет на българското правителството, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 


Петкова отбеляза, че министерство е предприело действия, за да бъде събрана необходимата информация за досега извършените дейности. Тя уточни, че съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация. 


Министър Петкова допълни, че условно са разделили дейностите по удължаване на два етапа – комплексно обследване на действителното състояние, в което трябва да се установи реалното състояние на 5 и 6 блок. 


"През месец май е приключило комплексното обследване на 5 блок, а през декември на 6. На първия етап е осъществен необходимият контрол и дейностите се движат по график", посочи тя и добави, че сега трябва да се предприемат и реалните дейности по рехабилитация, като този етап е по-продължителен във времето.


"Единственото притеснение е от сроковете. Те така са планирани, че не може да твърдим, че разполагаме с време. Ако може да се говори за притеснение, това е темата, която би създала притеснение, но съвместно с ръководството на АЕЦ следим за изпълнението и имаме уверение, че сроковете ще бъдат спазени", каза още тя.


Димитър Ангелов, шеф на АЕЦ "Козлодуй" посочи пред комисията, че дейностите се движат по график. За същото увери и председателя на Агенцията по ядрена регулация, който обясни, че по отношение на 6 блок лицензицията изтича през 2021 г. и министерствата имат повече време.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на