Свързани новини

16.01.2015 13:30

Слава Иванова назначена за директор на Българския Лувър

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият директор на Националната художествена галерия и изкуствовед Слава Иванова ще заеме поста директор на Българския Лувър.

 

Министърът на културата Вежди Рашидов е издал заповед, с която назначава Иванова за директор на новия Съвременен музеен център в кв. "500" в София до обявяването на конкурс.


Тя бе директор на Националната художествена галерия от 2009 г. до 2013 г.

 

Слава Иванова е родена на 8 юни 1957 г. Завършила е 114-а английска езикова гимназия. Магистър по история на изкуството във ВИИИ "Н. Павлович". В периода 1987 г. - 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел "Съвременно българско изкуство" в НХГ. Организирала е десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници.

 

В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009-2011 г. тя ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 "Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

 

Под нейно ръководство в Националната художествена галерия са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на модерното и съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Корея, Унгария, Турция. През лятото на 2013 г. тя е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей