16.01.2015 10:36

България получава 7 млрд. евро за директни плащания до 2020 г.

Видян 854 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев съобщи, че България ще получи 7 млрд. евро за директни плащания от Еврокомисията по новия програмен период 2014 – 2020 година.


Дончев отбеляза, че това е с почти 2 млрд. повече от периода 2007 – 2013 г., което е в резултат от реформата на общата стопанска политика, извършена от ЕС.


2014 г. беше нулева по отношение на усвояването на средства от ЕС за новия програмен период. Оперативните програми бяха изпратени за одобрение в Брюксел, но се върнаха с множество коментари и забележки, които администрацията трябваше да отстрани – докато междувременно у нас се смениха три правителства, посочи вицепремиерът.


По думите му животновъдите, овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат особено високи субсидии. 

 

„В предишния програмен период, фермерите от тези сектори получаваха 3,5% от общото финансиране. В текущия програмен период финансирането за тях ще достигне 13%, което според мен е добра новина предвид потенциала на тези сектори за формиране на по-висока добавена стойност, както и за генериране на повече заетост”, коментира Дончев. 


Той заяви, че има финансов модел, който се следва след членството на България в ЕС като размера на общото финансиране нараства всяка година съобразно договорения темп на растеж, който е еднакъв за всички нови държави-членки. Той започва от 25% от размера на директните плащания за първата година, достига до 70% при седмата година на прилагане и ще достигне 100% през 2016 година. „Предстои и през следващата година финансирането да нараства”, добави вицепремиерът.


Дончев посочи, че схемите за директни плащания се характеризират с изключително висок темп на усвояване на средствата, който през 2013 година е бил над 99% от цялата сума. Той отчете, че площта за явяване по тази схема се увеличава всяка година, започвайки през 2007 г. с около 3.3 млн. хектара, достигайки 3.7 млн. хектара през 2013 г. 


„Като резултат от схемата за директни плащания имаме увеличаване на обема на обработваемите земи, което е според мен е положителен резултат”, каза още Томислав Дончев.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог