Свързани новини

15.01.2015 14:37

Шпионин предал на САЩ 3500 германски агенти

Видян 1573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двоен агент, работил за германското външно разузнаване и за ЦРУ, е успял да открадне списък с имената на 3500 германски шпиони, твърди в. "Билд", като цитира свой източник в спецслужбите на ФРГ. Това са половината от общо 6500 германски шпиони, работещи зад граница. Агентът Маркус Р. (31 г.), който бе задържан в Германия през лятото на м.г., вероятно е предал документа на американците, твърдят източниците на "Билд". 


При задържането си той твърдеше, че е работил като двоен агент около година и половина и че е получил от американците 25 000 евро, пише в. "Сега".


Разследването, което все още е в ход, обаче показва, че Маркус Р. е работил паралелно за БНД и за ЦРУ от 2010 г., а не от 2012 г., както и че взел минимум 75 000 евро. Списъкът с имената на германските агенти, работещи зад граница, е от 2011 г., но е актуален и днес, твърди в. "Билд". Всички работят в отдела "Задгранични мисии" на германското външно разузнаване. Маркус Р. е бил назначен на щат в регистратурата на този отдел. Оттам се осъществяват контактите с резидентите на БНД зад граница, както и връзките с партньорски тайни служби. 


Маркус Р. беше арестуван през юли 2014 г. В домашния му компютър са открити масиви от данни, които са проверявани от спецслужбите, водещи разследването. Така е открит и списъкът с имената на агентите на германското разузнаване, работещи зад граница. Досега се знаеше, че двойният шпионин е успял да предаде на САЩ 208 секретни документа, за което той беше признал.


Малко след ареста на Маркус Р. миналото лято германските спецслужби задържаха и втори агент на САЩ, работещ в министерството на отбраната. Тези разкрития предизвикаха дипломатически скандал между Берлин и Вашингтон, както и взаимни обвинения. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле обвини американците, че използват услугите на "третокласни агенти". 


Маркус Р. беше разкрит като двоен агент заради собствената му небрежност. В края на май м. г. той изпраща имейл до генералното консулство на Русия в Мюнхен, в който предлага услугите си. Германските спецслужби засичат имейла и започват да го следят. Установено е, че агентът поддържа връзки с посолството на САЩ във Виена, а срещите с водещия му офицер се осъществяват в Залцбург. През юли двойният шпионин бе задържан.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак