14.01.2015 16:01

За война или за шистов газ идват Кери и Нюланд

Видян 2036 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Масирана дипломатическа совалка в страната ни се очаква тези дни набързо и за кратко. Първо е посещението на британския външен министър Филип Хамънд, а в четвъртък в България пристига държавният секретар на САЩ Джон Кери, придружаван от заместничката си по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд. Основната тема на разговорите ще бъдат мерките за борба с тероризма след атаките във Франция от последната седмица, както и кризата в Украйна. Но всичко това повече прилича на инструктаж за предстоящи неприятности, а не на банални дипломатически визити.

Името на заместник - държавният секретар Виктория Нюланд стана обект на противоречиви коментари заради изтеклия в медиите запис от телефонен разговор, в който тя се изказва нецензурно за Европейския съюз и ролята му на световната сцена и в частност в Украинската криза. Скандалната й фраза FUCK THE EU – хм -"Майната й на Европа" най-меко казано, ще се помни дълго, както и последвалите кръвопролития в Украйна месеци след това.

Нюланд бе в Румъния за среща с представители на властите, бизнеса и гражданското общество. В понеделник тя беше в Берлин, където е разговаряла с високопоставени държавни служители и с депутати. 

Британският външен министър Филип Хамънд се срещна с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, за да обсъдят актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено след кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност. 

Очаква се Джон Кери да обсъди с президента Плевнелиев и премиера Борисов сътрудничеството в областта на сигурността между България и САЩ, енергийната диверсификация и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите. Държавният секретар се очаква да подчертае важната роля, която има върховенството на закона за реализирането на пълния потенциал на България като динамична европейска демокрация. Това се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки.

Посещението на Кери обаче е прието с напрежение от различни среди у нас. Дали защото се говори, че САЩ ще настояват за приемане на отглеждане на ГМО култури, или пък ще имат участие в решението за фракинга на шистов газ, или още повече - за изграждането на газопровод на наша територия или газов хъб?”, пита сайтът Гласове.

На един от въпросите се получи отговор.  "Не" на падането на мораториума за добив на шистов газ, обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов. Същевременно той призова да не казваме "никога", тъй като технологиите се развиват активно и ако се измисли добра техника за добив, която не застрашава околната среда, можем да се възползваме. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец