08.01.2015 15:01

ЕРП-тата: Честити яки сметки! Средната 70 лв.

Видян 1767 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наглите типове от ЕРП-тата си признаха за поне 30% по-високи сметки, които вече пращат този месец. Това стана, след като от понеделник медиите пишат по темата за поредните надувки на цени. Припомня се, че при правителството на Плевнелиев и Близнашки електричеството скочи с 10%. Но не с 30%! Ето и конкретното инфо, според което средната сметка, която българите трябва да очакват ще бъде около 70 лева. Две от ЕРП-тата в България – ЕВН и ЧЕЗ- представиха своите наблюдения върху сметките, които ще плащаме през януари. В един глас дружествата предупредиха, че парите, които клиентите ще платят, са доста над миналогодишните.


Средната стойност на фактурата при битовите клиенти на EВН България за декември 2014 г. е 61,30 лв. (с ДДС) спрямо 52,27 лв. (с ДДС) година по-рано. Фактурите, които в момента са на каса, обаче не включват потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари.


Данните на ЕВН сочат,  че средното потребление на електричество през декември 2014 г. е било 335 киловатчаса, което е повече от средната стойност за декември 2013 г. от 312 киловатчаса. При сравнение с ноември 2014 г. също се забелязва завишение на потреблението. През ноември 2014 г. средната консумация е била 282 киловатчаса, а средната фактура - 51,94 лв. с ДДС. 


Ниските температури водят до значително повишаване на консумацията на електроенергия и Западна България. От началото на годината до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. През почивните дни от 24 декември до 04 януари студеното време стана причина за покачване на товарите с 9% спрямо аналогичния период на предишната година.


„Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечните фактури. Например, печка тип „духалка“, каквато е един от най-разпространените и достъпни уреди за отопление в студените зимни дни, увеличава сметката с над 72 лева, ако работи по 8 часа в продължение на 28 дни. Затова не спираме да призовава клиентите да ползват електроенергията разумно и отговорно“, каза Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ пред Блиц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог