Свързани новини

22.12.2014 16:01

Българският Лувър отваря врати на 24 май 2015г.

Видян 1350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният музеен комплекс, придобил популярност с името „Българския Лувър“, ще бъде открит на 24 май 2015 г. Това обяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на културата Вежди Рашидов.


На днешното си заседение правителството гласува за обединението на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс, предава дартснюз.


Министър Рашидов каза, че комплексът вече има Акт 16, а сградата е абсолютно завършена. Той обяви още, че резултатите от анкета на сайта на Министерството на културата показват, че най-предпочитаното от хората име на бъдещия комплекс е „Квадрат 500“. И разясни: „Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция“. Според министъра „всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе”.


"Не е нужно да е разказвателно, като например „Българска роза от долината на Карлово“. Трябва да е нещо късо, разбираемо на всички езици. Но аз няма да го кръщавам. Хората трябва да кажат какъв да им е музеят“, разясни Рашидов.


"Българският Лувър" е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. Стойността на проекта е над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв. Националното финансиране е малко над 4 млн. лв. Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой“ АД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей