Свързани новини

22.12.2014 13:54

Кабинетът обмисля здравна амнистия за гражданите с минимален доход

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ обмисля възможността да се въведе амнистия за здравните осигуровки на българите с минимален доход. Това обяви ген. Стоян Тонев, председател на здравната комисия в Народното събрание. Идеята ще бъде обсъдена в началото на следващата година.


"Ако доходът на човек е минимален може да има амнистия. Но, ако е голям и е имало неплащане на вноски умишлено, тогава няма да има опрощаване", е казал Тонев в интервю за „Стандарт“, като е уточнил, че ще се прави разлика в различните случаи, в зависимост колко време не са били плащани здравните вноски.


"Обсъждаме с членовете на здравната комисия дали да се прави разлика и между хората, които не са плащали вноски изобщо, с тези, които не са внасяли осигуровки за 3 г. назад и тези, които дължат пари за 4 месеца."


Предложението длъжниците на здравната каса да могат да си връщат правата за 2 000 лв., няма да важи за студенти и ученици.


Според Тонев събираемостта на здравните вноски ще бъде по-голяма през 2015 година.


"Има и такъв текст в закона за бюджета на касата, с който се разрешава при по-голяма събираемост на осигуровките тези приходи да се използват, а не да отиват в консолидирания бюджет на държавата.


Направихме промени на второ четене, защото на първо имаше забележки от някои депутати, че не виждат финансов ресурс, който да е отпуснат за реформи. Разбира се, в здравеопазването всяка сума, която се гласува, е недостатъчна, но сега има 170 млн. лв. повече, отколкото през миналата година. На второ четене в парламента дадохме 20 млн. лв. повече на извънболничната помощ. Заделихме допълнително финансиране за майчиното и детското здравеопазване, то ще варира в зависимост от необходимостта - между 5 и 15 млн. на година."


Предвижда се и болници да бъдат задължавани да връщат пари на Националната здравно-осигурителна каса при провеждане не некачествено лечение.


"Когато се направи проверка на случаен принцип от НЗОК и се види, че те не отговарят на заложените норми, тогава болницата ще върне на НЗОК парите за конкретните случаи. Това ще е сериозен мотив за всеки лекар или болница да лекува добре", е казал Тонев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп