Свързани новини

19.12.2014 13:21

Ликвидириха ключови фигури на ИД

Видян 1214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Tри ключови фигури на „Ислямска държава“ са били убити при въздушни удари, нанесени през изминалите няколко седмици от американските военновъздушни сили в Ирак. Това обяви председателят на съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“.


Между 3 и 9 декември са били убити Абд ал Басит – началник на военните операции на „Ислямска държава" и Хаджи Мутаз – заместник на лидера Абу Бакр ал Багдади в Ирак. В края на ноември при въздушно нападение е бил елиминиран „губернаторът" на Мосул Радуин Талиб, пише вестникът, позовавайки се на официални източници.


Генерал Мартин Демпси заяви, че ликвидирането на лидерите на ИД е имало "отрицателен ефект върху тяхното планиране, командване и контрол".


Междувременно кюрдските сили в Северен Ирак постигнаха най-голямата си победа срещу бунтовниците от „Ислямска държава” (ИД).


Те твърдят, че са пробили обсадата на ИД на планината Синджар, където хиляди язиди и други разселени иракчани бяха хванати в капан от август, пише Би Би Си. Кюрдската офанзива срещу силите на ИД, обсаждащи Синджар, започна рано в сряда с най-интензивните въздушни удари от страна на САЩ и коалиционните сили, които нанесоха 45 удара.


Масрур Барзани, началник на националния съвет за сигурност на Иракски Кюрдистан, заяви, че операцията е целяла да се придвижат от Зумар, който кюрдските сили си върнаха през октомври, до планината Сиджар и да спасят язидите, попаднали  в капан. Командирите на кюрдските въоръжени сили - пешмерга, заявиха, че очакват евакуацията им да започне в петък.


ИД плени град Синджар през август, принуждавайки хиляди жители, предимно язиди, да избягат. Мнозина от тях бяха евакуирани по въздух или ескортирани през Сирия обратно в Ирак, но други останаха блокирани в планината. Атаката на Синджар беше една от причините САЩ да започне въздушните удари срещу позициите на ИД през август. Те разшириха своята въздушна кампания в Сирия през следващия месец.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева