Свързани новини

17.12.2014 14:05

ВСС и прокуратурата подхващат съдия Ченалова за стари прегрешения

Видян 1358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата дадоха в сряда сигнали за намеренията си да потърсят отговорност от съдия Румяна Ченалова за стари нейни прегрешения, предава медиапул. Петима членове на съвета са внесли предложение за образуване на дисциплинарно производство за забавени дела. Предстои произнасянето на ВСС по предложението.


 Става дума за акт на съдебния инспекторат, че Ченалова е бавила някои дела, но това не е било известно досега на ВСС. В сряда от прокуратурата неофициално обясниха, че също проверяват съдийката за стари сигнали от съдебния инспекторат. Засега няма образувано дело, но неофициалната информация е, че има събрани достатъчно данни да започне официално разследване.


 Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров разказа пред своите колеги в съвета, че проверката на съдия Ченалова за казуса “Белведере” още не е приключила. Става дума за информацията, оповестена от френския посланик Ксавие дьо Кабан за случващото се с двете фирми - “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”. Кабан изрази публично съмненията си, че има опит двете фирми да бъдат превзети със съдействието на българския съд. В казуса се оказа замесен и синдикът Панайот Велков.


 Ченалова вече беше изслушана от ВСС, но излъга Етичната комисия за факта, че и преди е назначавала по делата си синдика Панайот Велков.


 Ясен Тодоров обясни, че все още не е пристигнала цялата необходима информация за разнищването на казуса “Белведере”. Очакват се данни от правосъдното министерство и Върховната касационна прокуратура.


Данните от проверката как делото се е паднало точно на съдия Ченалова са показали, че няма доказателства за манипулиране на системата на съда. Делото е разпределено на 15 октомври и е било единствено производство по несъстоятелност за деня. То е разпределено от съдия Богдана Желявска.


Ясен Тодоров допълни, че на 16 юни съдебният инспекторат е излязъл с акт за забавени от съдия Ченалова дела.


 


,,Такъв акт във ВСС не беше постъпил досега. Той постъпи малко след това (след като е станало ясно за случая “Белведере”). В този акт са направени констатации за конкретни забавени дела и за конкретни нарушения по дело”, разказа Ясен Тодоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци