Свързани новини

17.12.2014 09:35

НОИ и частните фондове не бива да се противопоставят, призовават експерти

Видян 1101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият министър на труда и социалната политика в правителството на Иван Костов - Иван Нейков, и вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се опитаха да хвърлят светлина върху разбунилата духовете през последните дни тема за пенсиите, НОИ и пенсионните фондове в сутрешния блок на Нова телевизия.


Макар и с доста нюансирани позиции, двамата се обединиха поне около тезата, че държавният Национален осигуритерен институт (НОИ) и частните пенсионни фондове не бива да бъдат противопоставяни.


Според Нейков една от грешките, които се допускат, е формулата „или - или" - или НОИ, или пенсионен капиталов фонд, т.е. има противопоставяне.


"А всъщност моделът е направен така, че и двете системи да работят заедно. Ако аз получавам само една пенсия от НОИ и ако друг човек получава пенсия от НОИ и пенсия от фонд, вторият стълб е винаги по-добър от първия, защото има по-добра доходност", посочи Иван Нейков.


Опитваме се да прехвърлим от болната на здравата глава, каза още Нейков. "Не фондът е виновен, когато работодателят не е внасял парите на работника в пенсионния фонд", добави той.


Експертът уточни още, че парите в пенсионния фонд не били на фонда и той и да искал, не можел да ги открадне. Тук Димитър Манолов опонира, че пенсионните фондове можели практически да инвестират парите, където и както си искат.


Нейков не се съгласи, като посочи, че парите се инвестират, но има строга регулация къде и как да се инвестират. Според него фондът не можел да фалира и парите да се изпарят, можело да фалира само пенсионното дружество. Ако парите са инвестирани лошо, значи държавата е направила лош закон, каза той и допълни, че 15 години фондовете работят и плащат пенсии. По думите му, за 15 години фондовете са платили над 800 милиона лева за пенсии.


По думите му, ако фондовете се разклатят, това ще означава, че няма кой да купува държавните ценни на книжа на Министерството на финансите.


Димитър Манолов отбеляза, че сега работещите нямали избор. Парите им се внасят, където реши работодателят. Никой не те пита искаш ли, не искаш ли, каза той.


Според Манолов, в противовес на Нейков, има частни пенсионни фондове "бетер КТБ", като при техен фалит парите ще бъдат изгубени до стотинка.


По думите на Иван Нейков се казвало на хората да направят избор, а не било ясно как. "Член на парламента (Димитър Главчев, гостувал преди Нейков и Манолов в студиото на Нова ТВ, б.р.) казва, че не знае в кой фонд е, а ние искаме хората да избират. Затова хората трябва да имат право и на двете пенсии, а не да избират между двете", коментира бившият социален министър.


Разчитане на ниската култура не е оправдание за никого, посочи от своя страна и Манолов. Според него човек дори трябва да разчита не на две пенсии, а да може да инвестира дори и на пет места. Манолов е категоричен, че не трябва държавният и частните фондове да се противопоставят. Не бива всички яйца да се носят в една кошница, допълни той.


Ние искаме от хората да направят информиран избор, без да ги информираме, посочи Иван Нейков.


За финал той обобщи, че винаги е по-добре с две пенсии, защото сумата е по-голяма.


Една пенсия на родения на 31 декември 1959 година ще бъде по-голяма от двете пенсии на родения на 1 януари 1960 година, опонира обаче Димитър Манолов. Според него моделът е сбъркан, като са оставени много пробойни, с които после пенсионните фондове да се оправдават защо не могат да покрият очакванията, с които са създадени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп