Свързани новини

16.12.2014 16:15

Банките блокираха кредитите за малки и средни фирми

Видян 1289 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Известна е максимата, че банкерът е човек, който ти дава чадър, когато грее слънце и иска да го върнеш, когато завали. В банките у нас спят над 39 млрд. лв. депозити на граждани и над 15 млрд. лв. влогове на фирми. И общо огромната за страната ни сума от над 54 млрд. лв. – почти колкото брутния вътрешен продукт на републиката.


Спят, защото не работят за икономиката, в която – по логиката на омагьосания кръг, имаме поредна година с рекорден спад на инвестициите, които са под 1% от БВП.


Има ли логика в тази работа?


Ако малка или средна фирма поиска кредит в момента, за да стартира нов или да продължи стар бизнес, на практика няма шанс. Дори при лихва 13%, при положение, че банките получават своя ресурс на нива от 0,5 – 1% от международните пазари. Даването на заеми би им носило истинска печалба, вместо да разчитат да заработват само от непрекъснато растящите по брой и стойност такси, които ни налагат.


Както сочи направено от нас проучване в няколко банки, най-зле е положението, ако в момента искате да стартирате бизнес. Шансът ви за кредит е нулев. От една страна, защото не се дават заеми на фирми без история. От друга, поради факта, че примерно за вземането на 50 000 лв. се нуждаете от обезпечение за поне два пъти по толкова или минимум 100 бона. В задачата се пита за какво са ви притрябвали 50 000 лв. при 13% лихва, ако разполагахте със 100 бона – щяхте сами да се финансирате безлихвено. Но банкерите не разсъждават така.


„Без друго икономически активните хора в страната са минимален процент – един на 100 в тази криза, така че няма никаква логика в подобна политика на замразяване на парите в трезори – те трябва да се въртят, ако искаме да имаме икономически ръст”, коментират експертите.


Те са учудени от картината на пазара, понеже не е тайна, че след летните сътресения в КТБ, които удариха и останалите български банки, откъдето вложители масово теглиха пари и ги вложиха в тези с чужди табели, ликвидността на кредитните институции е завидна.


Към тях се преляха реални милиарди, включително и ударно през последните 12 дни, в които държавата и фондът за Гарантиране на влоговете наляха още над 3 млрд.лв. за погасяване на гарантираните депозити във фалиралия български трезор на Цветан Василев.  


Вместо да се отдадат на експанзия, както стана след миналата банкова криза у нас и така се получи икономическият ръст 2000-2008 г., банките се затвориха и разчитат само на кредитни линии по европейските фондове, за да отпускат по някой лев на малкия и средния бизнес. Което според икономическите закони означава все по-малко работни места, все толкова ниски заплати, никаква перспектива пред хората и държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това