Свързани новини

12.12.2014 11:15

Минималната заплата според региона

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Минималната работна заплата да е различна в отделните региони и да зависи от развитието им. Този въпрос ще предложи на обществено обсъждане депутатът от Реформаторския блок и зам.-шеф на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров, предава дартснюз. Той обясни, че за минимално основно възнаграждение, което в момента е 340 лева, почти никой не работи в София, Варна и Пловдив, докато във Видин и Ловеч, примерно, където безработицата е висока, сумата се смята за добра и за нея трудят повечето хора.


Идеята регионите да са определящи за минималната заплата е на бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков, отпреди 2 години. Той обаче не успя да я прокара тогава и я оттегли под натиска на синдикалните организации, които я нарекоха "екзотична". "Ако  тя се приеме добре сега, ще подпомогне бизнеса и заетостта в по-бедните рaйони на страната, убеден е Мартин Димитров. Той е готов да внесе и промяна в закона, ако идеята срещне добър отзвук.


От Българската стопанска камара приветстват предложението, дори настояват да се има предвид и секторът, в който се изплаща


минималното възнаграждение, когато се определя размерът му. Според експертите от БСК изплащането на заплата от 340 лв. в София не е проблем, но не е така в регионите и секторите, които са в стагнация, както и при малките предприятия.


Наетите на най-ниски пари в страната в момента са малко под 300 хил. души. Тъй като броят им е малък, други икономисти обаче са убедени, че диференцирането на този доход по региони няма да има значително отражение на пазара на труда. За сметка на това ще има голям ефект върху социалните плащания. "Така държавата ще може да пести пари в по-бедните региони", твърдят икономисти. И дори заетостта да се увеличи в обозримото бъдеще в резултат на мярката, то в дългосрочен план ще се задълбочи проблемът с бедността и ще нарасне рискът от структурна безработица в съответните региони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец