Свързани новини

10.12.2014 16:41

МОН рекламира Макдоналдс в математиката за 3 клас

Видян 2338 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възмутени родители сигнализираха в социалните мрежи, че в учебно помагало по математика за 3 клас, на издателство Булвест 2000, одобрено от Министерството на образованието и науката, се рекламира веригата Макдоналдс. В условието на математическата задача за 9-годишните се търси броя на играчките, които децата са получили от вредните детски менюта. Това е недопустимо предвид проблема със затлъстяването и вредните хранителни навици, които засягат особено подрастващите.


Не е тайна за никого, че рекламираната верига за бързо хранене предлага една от най-изкушаващите и вредни храни в световен мащаб, чийто най-големи почитатели са именно децата. Неслучайно и култовият готвач Джейми Оливър, който направи революция в отношението към здравословното хранене във Великобритания, осъди през 2013 г. Макдоналдс. Той успя да докаже, че към каймата, от която се приготвят кюфтета във веригата, се прибавя амониев хидроокис (Е527). Методът е наречен „розов слузест процес“.Подобно нещо е обявено като негодно за консумация. В него е измерено, че има под 2% съдържание на месо. В нагледна демонстрация Джейми показва как се приготвя кюфтето за пилешки бургер – от кожата, мазнината и вътрешните органи на пилето. Това е показано и на група деца, които заявяват, че вече са отвратени от популярния бургер.


Както знаем подрастващите са най-уязвимата и безкритична маса от обществото, над която може да се влияе както пряко - чрез възпитаване на ценностни, така и индиректно – чрез внушения. В случая внушението идва от страниците на учебника, който има задачата освен да учи на математика и да възпитава и утвърждава полезни практики. В конкретния случай се показва как деца притежават по 10, 20 или 36 играчки от менюта, съставени от бургери с по-малко от 2% месо в тях, картофки с палмово месо и кола, за която не е необходимо каквото и да е пояснение. Това в никакъв случай не помага на родителите и институциите да убедят децата, че бързите храни са вредни, водят до затлъстяване и проблеми със здравето.


Както 19' неотдавна писа, във всички учебни заведения се въведе строг контрол на храната, предлагана в училищните столове. Използването на сухи супи и бульони се забранява. Картофените пюрета, както и пържените картофки, филии и мекици също останат в миналото, заедно със сладкишите от магазина, пълни с оцветители и консерванти. От 500 до 5000 лв се предвижда да бъде санкцията за директорите на учебните заведения за попаднал неразрешен продукт в менюто. Но каква ще е ползата от всичко това, ако децата, излизайки от училище, където са яли нискокалорични закуски, се отправят към най-близкия ресторант за бързо хранене и компенсират с вредни и калорични сандвичи, и картофки.


Това не е единственият случай, в който учебни пособия, одобрени от МОН, са скарани с добрите педагогически практики. Както 19' първи писа, в друго помагало по български език за първокласници се наставляват децата как да пишат правилно думи като „педераст“, „стриптийз“, „изрод“ и още куп думички, които не би следвало да бъдат в речника на 7-годишните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и