Свързани новини

08.12.2014 15:54

ВСС прави проверка на неслучайния избор

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет ще си свърши работата, за да закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното" разпределение на делата. Това заяви днес представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова. Съветът реши днес да извърши проверка за сигурността на доработената версия на системата за случайно разпределение на делата Law Choice, която по график трябва да бъде въведена в съдилищата от 1 януари 2015 година. Тази система се използва в около 95% от органите на съдебната власт в страната.


Същевременно ще бъде извършена проверка на сигурността и на всички останали системи, които се ползват в съдилищата и прокуратурите, предаде „Правен Свят”. Проверката ще бъде извършена от Комисията по информационни технологии на ВСС, като в нея ще бъдат поканени за участие и представители на ВКС, прокуратурата, външни експерти от президентството, парламента, Министерския съвет и неправителствените организации. Освен тях в групата ще влязат и специалистите, които през 2013 г. провериха случайното разпределение на делата във ВКС, ВАС и СГС.


На 10 декември се очаква да има организационна среща на всички експерти, а резултатите от проверката трябва да бъдат готови до 17 декември. Очаква се тогава експертите да кажат коя от ползваните системи е най-защитена от манипулации. До 22 декември пък главният секретар на ВСС трябва да представи доклад за това. В него ще трябва да бъде описано колко ще струва внедряването на тази система в цялата съдебна власт, ако няма юридически и технически пречки за това.


До 11 декември пък ръководството на градския съд ще трябва да отговори на ВСС дали се спазват указанията, които кадровиците дадоха за случайното разпределение на делата след проверка на системата и казуса с фалита на КТБ. Тогава съветът разпореди вече зам.-председателката на съда и шеф на гражданското отделение Богдана Желявска да не разпределя и търговските дела, а тази задача да поеме ръководителят на отделението Иво Дачев. Освен това ВСС нареди да се прекрати практиката при отвод на съдия и последващо разпределение да се създава "кухо" дело с нов номер. Освен това СГС трябва да уведомява медиите за разпределението на обществено значими дела.


Част от днешното решение на съвета е и искането на кадровиците до 17 декември прокуратурата да им докладва какво е свършила по проверката на работата на съдия Румяна Ченалова от СГС по делата за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френска компания, за нередности по което съобщи френският посланик Ксавие дьо Кабан.


По повод призива на лидера на ДСБ Радан Кънев днес ВСС да подаде оставка, Соня Найденова с решенията си и действията си съветът трябва да покаже с какви мерки, темпове и решителност ще поемем отговорността си за случайното разпределение. "Трябва да си вършим работата, ако не успеем да си я свършим, тогава ще коментираме този призив", каза Найденова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог